HS: vuorovedet riistäytyvät ja haudat aukeavat

Ilmastonmuutos saa yhä makaaberimpia piirteitä. Nyt se on alkanut huuhtoa toisen maailmansodan aikaisia ruumiita mereen Marshall-saarilla, kertoo Helsingin Sanomat.

Ilmastonmuutoksesta johtuva merenpinnan vaihtelu ja siihen liittyvä kevään vuoroveden vaihtelu on paljastanut esiin toisen maailmansodan aikana kuolleita japanilaissotilaita Marshallinsaarilla Tyynenmerellä …

Olen ollut siinä käsityksessä, että vuorovesi-ilmiön taustalla olisi painovoima. Onko ilmastonmuutos alkanut kiihdyttää jo painovoimaakin? Voisivatko konkreettiset mittaustiedot valaista tätäkin tapausta?

Brittiläinen National Oceanography Centre julkaisee dataa merenpinnan tasosta. Löysin viisi mittausasemaa Marshall-saarilta. Niistä kaksi (513, 595) on ollut toiminnassa lähes toisen maailmansodan ajalta asti. Tietojen mukaan meren pinta on noussut tänä aikana karkeasti silmällä katsoen n. 15-20 senttiä.

Kuukausittainen vaihtelu on suurta. Edelleen silmämääräisesti graafista katsoen meren pinta vaihtelee suuruusluokkaa 10-20 senttiä vuoden sisällä – siis jotakuinkin saman verran kuin keskikorkeus on sodan jälkeen noussut. Numeroista katsoen esimerkiksi joulukuussa 1950 meren pinta näyttää olleen Kwajaleinin mittarissa korkeammalla kuin joulukuussa 2009.

Jos tämä 15 sentin veden pinnan nousu on johtanut ruumisarkkujen huuhtoutumiseen, hautapaikan on täytynyt alunperinkin olla aivan vesirajassa, ellei jo valmiiksi upoksissa. Tällöin oletettu ilmastonmuutoksen rooli tapahtumien kulussa jäisi aika pieneksi.

Tai sitten haudat ovat altistuneet meriveden vaikutuksille muista syistä edenneen eroosion kautta. Eroosio mainitaankin tapauksen syyksi joissain ulkomaisissa medioissa. Suomalaisessa keskustelussa ei ole haluttu sekoittaa yleisöä turhilla yksityiskohdilla. Esimerkiksi YLEn uutispäällikkö vetää muitta mutkitta yhtäläisyysmerkin ilmastonmuutoksen ja eroosion välille.

IPCC:n WG2-raportin mukaan yhteys ei kuitenkaan ole ihan niin selvä. Luvussa 5 annetaan alin mahdollinen luottamusaste ”very low” (vähäinen yksimielisyys ja todisteet) siihen, että rantojen eroosio liittyisi ilmastonmuutokseen. Raportti mainitsee tutkimuksia, joiden perusteella meren pinnan nousu ei ole ollut pääasiallinen syy rantaviivan muutoksiin Tyynen meren atolleilla.

Mikä Marshall-saarilla sitten voisi kiihdyttää eroosiota, jollei ilmastonmuutos? Vuonna 2006 julkaistiin Australian ja EU:n rahoittama tutkimus rakennusmateriaalin louhimisesta Marshall-saarilla. Siinä missä IPCC ei löydä todisteita ilmastokytkennästä, louhinnan vaikutuksesta eroosioon on artikkelin mukaan todisteita ja vieläpä runsaasti.

Coastal erosion, which is both a result of natural processes and human activities, has been identified as one of the most serious consequences of beach mining, reef blasting and nearshore dredging. This problem is not unique to Majuro, and is common around the Pacific.

There is a large amount of evidence that current aggregate extraction practices are contributing to coastal erosion in Majuro. Current demand for aggregate in Majuro atoll is high and is expected to increase over time with population growth and economic development.

The main large-scale commercial supplier of aggregates in Majuro is Pacific International Inc, which extracts between 6,000 m3 and 40,000 m3 of aggregate annually, depending on demand, through reef quarrying and lagoon dredging.

Pelkästään tämä yksi mainittu toimittaja kaivaa riutoilta vuosittain jopa kymmeniä tuhansia kuutioita rakennusmateriaalia vastatakseen kasvavaan kysyntään. IPCC-raportti viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan luonnontilaiset atollit (siis ne, joita asukkaat eivät kaiva pois) ovat päinvastoin kasvattaneet pinta-alaansa viime vuosikymmeninä.

Marshallsaarelaiset ovat itse tuhonneet ympäristönsä ja syyttävät nyt käsi ojossa länsimaalaisia. Ilmastonmuutoksesta innostunut media kautta maailman, Suomea myöten, on parhaansa mukaan avustamassa. Ja miljardit virtaavat.

Kyse ei muuten taida olla ihan niin uudesta ilmiöstä kuin maan edustaja antoi ilmastoneuvotteluissa ymmärtää. Vuonna 1992 julkaistu artikkeli (International Journal of Anthropology) kertoo, että hautausmaiden huuhtoutuminen on ollut Marshall-saarilla yleinen ilmiö jo kauan. Vuorovesialueelta tavataan ihmisluita jopa ”usein”:

Given their location close to the shore, and given the relative instability of the shorelines of the islands making up an atoll, eroding cemeteries are a common occurrence in the Marshall Islands (cf. Spennemann 1990a) and isolated human bones are often found in the inter-tidal zone…

Osasyynä lienee se, että kristinuskon myötä mereen hautaamisen perinteestä on luovuttu ja kaikki vainajat on alettu haudata maahan.

Täytyy kuitenkin kehua ulkoministerin (tai kuka sitten jutun onkaan kehitellyt) taitoa käsitellä tiedotusvälineitä. Vaikka tarina on täyttä huuhaata, tällainen kauhuelementtejä, maailmansotaa ja seppuku-japanilaisia sisältävä anekdootti uppoaa ilmastonmuutosnälkäiseen mediaan kuin kuuma veitsi voihin. Tuntuu suorastaan absurdilta, että Suomen johtavat tiedotusvälineet pitävät tärkeänä tällaisen asian raportoimista kansalaisille. Mitään kovin tavallisuudesta poikkeavaa ei ole tapahtunut, eikä varsinkaan ilmastonmuutoksen takia. Liekö tarinan rakentamisessa ollut apuna joku ”ilmastotietoon” erikoistunut PR-toimisto?

Lisäys 9.6.2014: YLEn uutinen samasta aiheesta täällä.

Advertisement

2 comments

  1. ”Ilmastonmuutoksesta johtuva merenpinnan vaihtelu ja siihen liittyvä kevään vuoroveden vaihtelu on paljastanut…” Ehkä ei pitäisi kiinnittää liikaa huomiota yksittäiseen juttuun, mutta eihän näissä ole enää mitään tolkkua. Miten ilmastonmuutos (siis se salaperäinen ”ihmisenaiheuttama”) voi saada aikaan merenpinnan vaihtelun?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s