Arktinen PR-katastrofi

Tänä kesänä on saatu seurata nelihenkisen soutuvenekunnan pyrkimyksiä matkata halki Luoteisväylän. The Guardian ja muut mediat ovat kertoneet, kuinka ilmastonmuutos mahdollistaa nyt ensi kertaa tällaisen suorituksen.

Mainstream Last First -hankkeen takana on Irlannissa pääkonttoriaan pitävä energiayhtiö. Sen toimitusjohtaja, ilmastonmuutoksella miljoonia ellei miljardeja haalinut liikemies Eddie O’Connor vakuuttaa tempauksen kotisivulla, että ilmaston lämpeneminen jatkuu nyt kiihtyvästi, eikä ilmastoskeptikoita ole oikeasti olemassa.

Mutta kuinkas kävikään. Jäämeri ei sulanut odotetusti. Tämän kesän jääalue on ollut selvästi kolmea edellisvuotta laajempi (eteläisellä pallonpuoliskolla rikotaan jatkuvasti ennätyksiä).  Porukan jäsen kertoi torstaina The Irish Timesissa, että päämäärää, Pond Inlet -nimistä kylää Kanadassa, on mahdotonta enää saavuttaa. Päätepisteeksi jäänee puolimatkassa oleva Cambridge Bay.

Matkaa sinnekin on vielä satoja kilometrejä. Päiväkirjan perusteella tässä vaiheessa kannattaa lähinnä toivoa, ettei ilmastomiljardöörien mainostemppu maksa välittömiä ihmishenkiä.

Virallisesta matkapäiväkirjasta en löytänyt halaistua sanaa lopetusaikeista. Keskiviikon merkintä päättyy kuvailuun, kuinka innoissaan miehistö on tästä tempauksesta.

Facebookissakin yritetään säilyttää julkisivu. Sensuuria on lisätty, ikäviä tosiasioita ei saa mainita. Eilen sivun ylläpitäjä ilmoitti, että ulkopuolisille sivuille (kuten The Irish Times) ei saa enää linkittää. Jatkossa ainoa sallittu linkki on firman oma mainossivu.

Matkaa seurannut bloggaaja Keith DeHavelle ihmettelee, miksi tieto on pimitetty hankkeen omissa julkaisukanavissa jo ilmeisesti yli viikon ajan.

Mielenkiintoinen tilanne. Koska Mainstreamin PR-osasto on peitellyt tapahtunutta näin kauan, se ei ilmeisestikään halunnut tiedon menevän irlantilaislehteenkään. Ellei tätä informaatiokatkosta olisi tapahtunut, missähän vaiheessa asian todellinen laita olisi kerrottu lukijoille?

Päivitys: hetki sitten tuli uusi kirjoitus blogiin. Sen mukaan matka jatkuu leppoisasti, hankkeen epäonnistumisesta ei vieläkään kerrota mitään.

Mainokset

One comment

  1. Siis hä? Mistä nämä sivut oikein tipahtivat? Loistavaa faktaperusteista tekstiä ja hyvin kirjoitettu. Päivän löytö suorastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s