Hesarin vastaisku

Helsingin sanomat selvitti:

Tutkijat siirtävät uhanalaista lajia ilmastonmuutokselta suojaan

Kerrankin siis jotain konkreettista faktaa ilmastonmuutoksesta. Mikähän laji on joutunut tämän kiireisen hätäpelastuksen kohteeksi?

Ainoa uutisessa mainittu laji on ruijanesikko, primula nutans.

Hesari kertoi tästä uhanalaisesta kasvilajista jo kesäkuussa. Silloin selvitettiin vasta, ”miten ilmasto vaikuttaa lajiin”. Tutkija oli optimistinen:

Ruijanesikko pärjäsi oikein hyvin ensimmäisen koekesän eli viime kesän Helsingin Kumpulassa. Tämä voi kertoa, että kasvi ei välitä ainakaan pienestä lämpötilan noususta.

Ilmeisesti kasvitieteen maailmassa on parissa kuukaudessa tapahtunut melkoinen myllerrys.

Tai sitten Hesarin toimittajan pääkopassa. Mielikuvitus on otsikoinnissa päästetty lentoon niinkuin Ilmatieteen laitoksen leirillä on kaiketi neuvottu. Tekstin mukaan mikään ei nimittäin ole muuttunut:

Tarkoitus on selvittää, aiheuttaako ilmaston lämpeneminen ruijanesikon kadon

Jostain piti kai löytää vastaveto YLEn tyrmistyttävillle lämpötilatiedoille. Kiireessä päätettiin kierrättää kesäkuun uutinen ja ryydittää otsikkoa jännällä mielikuvitustarinalla.

Molecular Ecology Notes julkaisi v. 2006 lajia koskevan tutkimuksen. Oulun yliopiston tutkijat Kreivi, Huttunen ja Aspi selittävät ruijanesikon harvinaisuutta näin:

The population number of the species has decreased in the last decades mainly due to the end of traditional land use and increased eutrophication (Ulvinen 1997; Pykälä 2000).

Syynä ovat siis muutokset maankäytössä ja rehevöityminen. Ilmastonmuutosta ei mainita sanallakaan.

Toinen tutkijaryhmä Oulusta, Kuusamosta ja Helsingistä olivat v. 2010 julkaisussaan sitä mieltä, että lajin suuri uhka oli maankäytön muutokset ja kilpailu puuvartisten kasvien kanssa. Ilmastonmuutosta ei mainita sanallakaan.

P. Rautiainen ym. tutkivat ruijanesikkoa v. 2007. Syynä uhanalaisuuteen mainitaan mm. perinteisten laiduntamis- ja maatalouskäytäntöjen käyminen harvinaiseksi. Ilmastonmuutosta ei mainita sanallakaan.

Näistä julkaisuista suuri yleisö ei ole koskaan kuullut. Mutta Hesarin löytämät opiskelijat, jotka pohtivat voisiko lajin harventuminen sittenkin johtua jotenkin ilmastonmuutoksesta, paistattelevat etusivulla (ainakin online-version) toistuvasti parin kuukauden välein.

Oululaiset tutkijaryhmät eivät hallitse ilmastoviestinnän perusteita. Jos tutkimukseen olisi lisätty edes lause ”ilmastonmuutos on saattanut vaikuttaa asiaan”, voisi tie maailmanmaineeseen olla jo auki.

Hyvin mahdollisesti tulokset päätyisivät silloin vähintään Hesarin etusivulle sensaatiomaisten, vaikkakin fiktiivisten otsikoiden saattelemina. Tylsä kasvien kanssa nörtteily olisi yhtäkkiä coolia ja mediaseksikästä. Tutkijat olisivat pian koko kansan tietoisuudessa. Voimala-ohjelmassa saisi keskustella, miten ne valot muistettaisiin aina sammuttaa. Me Naiset -lehti kysyisi vinkkejä kahvilaatujen hiilijalanjäljistä ja pyytäisi listaamaan kodin top 5 -ilmastoteot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s