Koululakon ensihetket

Mitä tapahtui Ruotsin valtiopäivätalon edustalla kohtalokkaana aamuna 20. elokuuta 2018, kun silloin vielä tuiki tuntematon Greta Thunberg aloitti koululakon ilmaston puolesta? Ketä oli paikalla, mitä he tiesivät ja milloin tiesivät? Kuinka lähes puhekyvyttömästä 15-vuotiaasta tuli vuoden sisällä maailmanlaajuisesti tunnettu merkkihenkilö ja Nobel-ehdokas? Ilmiö on niin poikkeuksellinen, että kysymysten herääminen on luonnollista.

Twiittailin aiheesta jo keväällä. Koululakon alkumetreistä kertovia somejulkaisuja läpikäydessä alkoi vahvistua epäilys siitä, että virallinen tarina jättää jotain kertomatta. Asia vaipui unholaan, mutta hiljattain jatkoin kesken jäänyttä selvitystä.

Kampanjan bisneskytköksistä ja muusta masinoinnista on kirjoitettu ruotsalaismediassa ja muuallakin aika paljon, mutta osa tässä esille tulleista yksityiskohdista on sellaisia, joita ei tietääkseni ole vielä noteerattu.

Tapahtumista on saatavilla on ainakin neljä ensikäden kuvausta. Referoin niistä alla vertailutarkoituksessa muutamia pääkohtia. Lähteet löytyvät klikkaamalla otsikkolinkkejä.

Gretan kertomus

Hälventääkseen julkisuudessa esitettyjä epäilyjä Greta selosti tapahtumien kulun juurta jaksain Facebookissa:

Elokuun 20. päivänä istuin parlamentin ulkopuolella. Ensimmäinen asia jonka tein, oli kuvien julkaiseminen Twitterissä ja Instagramissa. Julkaisut levisivät nopeasti viraaleiksi. Sen jälkeen median edustajia alkoi tulla paikalle. Liikemies Ingmar Rentzhog saapui ensimmäisten joukossa. Hän puhui kanssani, otti kuvia, ja julkaisi ne Facebookissa. En ollut tavannut tai kommunikoinut hänen kanssaan tätä ennen.

Sydämen asioita -kirja

Virallinen kirjoittaja on Gretan äiti Malena Ernman, mutta sisällön ja somekommenttien mukaan muukin perhe on osallistunut työhön. Ensimmäinen painos julkaistiin ruotsiksi elokuussa 2018, vain muutama päivä sen jälkeen, kun Greta aloitti tempauksensa.

Gretan isä Svante ottaa kuvan Rosenbadin edessä ja poistuu. Greta jatkaa matkaa parlamentin edustalle, asettaa kyltin seinää vasten, ottaa esille lehtisensä ja asettuu istumaan. Hän pyytää ohikulkijaa ottamaan toisen kuvan ja julkaisee molemmat sometileillään.

Muutaman minuutin kuluttua tulee ensimmäinen jako (Staffan Lindberg) ja vähän sen jälkeen muutamia lisää. Tuolloin Gretalla on Instagram- ja Twitter-seuraajia vain parikymmentä.

Vanhempien kautta hankkeesta ennakkoon kuullut filmiryhmä saapuu tekemään dokumenttia. Mukana on Nathan Grossman, joka kysyy, sopiiko filmata. Vaatteisiin kiinnitetään mikrofoni ja kaikki tallennetaan siitä lähtien.

Kaksi tätiä pysähtyy ja juttelemaan ja neuvoo Gretaa menemään takaisin kouluun. Seuraavaksi paikalle ilmestyy Ingmar Rentzhog, joka ottaa kuvia ja kysyy, saako julkaista videon Facebookissa. Samalla Gretan somejulkaisut alkavat levitä viraaleiksi.

Tämä on kirjan ainoa maininta Ingmar Rentzhogista.

Ingmar Rentzhogin kertomus

Bisnesmies itse kertoo aamustaan Facebookissa 20.8.2018 kello 11:31 Suomen aikaa tähän tapaan:

Vietyäni aamulla poikani päiväkotiin lähden työpaikalleni. Matkalla kuljen parlamenttitalon ohi. Greta istuu siellä yksin. Minun läsnä ollessani vain yksi ohikulkija ottaa häneltä lehtisen. Ainoastaan minä juttelen hänelle. Näin yksin ihminen on ilmastokriisin edessä.

Adam Johanssonin kertomus

Rentzhog ei ensimmäisen päivän postauksissaan tule maininneeksi, että hänen mukanaan oli valokuvaaja Adam Johansson. Tämä on myöhemmin kertonut osuudestaan mm. Tanskan journalistiyhdistyksen Journalisten-lehdessä.

Ingmar Rentzhogin ilmasto-PR-startupille jo jonkin aikaa työskennellyt kuvaaja Adam Johansson sai tehtäväkseen mennä parlamenttitalolle selvittämään, mistä koulutytön ilmastolakossa on kyse. Aikuiset kävelivät Gretan ohi, kuin kukaan ei olisi huomannutkaan häntä.

Facebookissa Johansson täsmentää, että hän oli kameran takana 30 minuuttia, minä aikana kukaan ei pysähtynyt Gretan kohdalle.

Vertailua

Ilmastotieteessä ehkä sanottaisiin, että kuvaukset ovat pääpiirteiltään samansuuntaisia tai ”broadly consistent”. Suurimmat epävarmuudet tuntuvat liittyvän Ingmar Rentzhogin edesottamuksiin. Hän on PR-konsultti ja liikemies, joka on perustanut mm. We Don’t Have Time -nimisen yrityksen. Toimiala on ilmastokriisitietoisuuden levittäminen sosiaalisessa mediassa. Yritys hankki myöhemmin Gretan nimen ja yhteistyön avulla miljoonien kruunujen rahoituksen.

Gretan Facebook-kertomuksesta saa etupäässä sen käsityksen, että hänen omista somepäivityksistään tuli nopeasti omilla painoillaan ”nettihitti”, mikä houkutteli median edustajat ja Rentzhogin katsomaan. Toisaalta kirjan mukaan julkaisut alkoivat herättää laajempaa huomiota vasta hänen ollessaan jo paikalla.

Miehen oman Facebook-tarinan on moni taas tulkinnut niin, että hän olisi osunut valtiopäivätalolle peräti sattumalta. VICE:n haastattelun (7.2.2019) mukaan Rentzhog kuuli Thunbergista ensi kertaa vasta nähtyään koululakon kesken työmatkan.

Myöhemmin Rentzhog on tarkentanut saaneensa ennakolta vinkin jonkinlaisesta koululaisten protestista, mutta yllättyneensä, kun vastassa olikin vain yksi tyttö. Toisaalta valokuvaajan näkemyksen mukaan Rentzhogin toimeksianto koski alunperinkin vain yhden koulutytön lakkoilua.

Svenska Dagbladetin haastattelussa muistuu mieleen, että vinkkimies saattoi jopa mainita Greta Thunbergin nimeltä. Vastoin VICE:lle kerrottua hän toteaa nyt, että nimi olikin hänelle entuudestaan tuttu jo edelliskevään kirjoituskilpailusta.

Noin huonomuistiseksi henkilöksi Rentzhog on menestynyt liike-elämässä hatunnoston arvoisesti. Greta-ilmiön jyrkkä nousukiito on epäilemättä ennen kaikkea hänen ansiotaan. Hän jakoi kuvat ja videot kymmeniä miljoonia ihmisiä kuukaudessa tavoittavalle someverkostolleen ja teki aamupäivästä asti PR-työtä saadakseen tiedotusvälineitä paikalle.

Oliko perheellä yhteyttä Rentzhogiin?

Gretan isä kiistää The Guardianissa, että kukaan perheessä olisi koskaan kuullutkaan Ingmar Rentzhogista ennen koululakon alkua. Väite on yllättävä Svanten ja Malenan somehistorioiden valossa. He jakoivat ja kommentoivat täyttä päätä Rentzhogin ilmastokriisipäivityksiä jo ainakin viikkoa aiemmin, elokuun alkupuolella.

Rentzhogin organisaatio on lähestynyt Ernmania kriiseilyn tiimoilta Twitterissä ainakin pariin otteeseen jo vuonna 2017.

Olisi muutenkin epätodennäköistä, että maan johtaviin ilmastoaktivisteihin kuuluva kaksikko ei olisi kuullut toisistaan. Mediassa on mm. todettu, että molemmat esiintyivät Klimatriksdagen-tapahtumassa 4.5.2018.

Julkaisujen ajankohdat

Kertomusten lisäksi jotain voi päätellä somejulkaisujen ajankohdista. Facebook-postausten tarkka kellonaika ilmenee vietäessä hiiren osoitin alussa olevan päiväyksen päälle. Se ilmoitetaan katsojan oman aikavyöhykeasetuksen mukaan, suomalaisille siis yleensä Suomen ajassa. Twitterissä on samanlainen käytäntö.

Instagramin selainversiossa kellonajan selvittämiseksi on käytettävä hiiren kakkospainikkeella ilmestyvän valikon toimintoa ”tarkasta osa” (inspect element) päiväyksen kohdalla. Lähdekoodissa ilmoitetun ajan aikavyöhyke on UTC. Toinen tapa on katsoa ”verkkoinspektorissa” kuvatiedoston Last-Modified -kenttä.

Facebook-julkaisun päiväyksen voi jälkikäteen muuttaa. Instagramissa tai Twitterissä tätä mahdollisuutta ei tarjota, eli niiden kellonaikoihin voi tietojeni mukaan luottaa.

Seuraavassa taulukossa on koululakosta kertovien somejulkaisujen kellonaikoja Suomen ajassa. Olen myös antanut kuvamateriaalille ”tunnukset”, jotta jatkossa on helpompi pysyä kärryillä, mistä kuvista milloinkin puhutaan.

Julkaisu Klo Tunnus
Greta Twitter 10:27 Greta1, Greta2 (Rosenbad)
Greta Instagram 10:28 (samat kuin Twitterissä)
Ensimmäinen retweet? @CO2bantaren 10:40
We Don’t Have Time Instagram 10:45 WDHT1, WDHT2, WDHT3, WDHT4, WDHT5
Rentzhog Facebook 11:31 Rent1
Rentzhog video 17:51 Video1 (saneluosuus, 0:15), Video2 (muut osuudet)

 

Ingmar menettää muistinsa, osa XVI

Svenska Dagbladetin haastattelussa helmikuussa Rentzhog kertoo tarkemmin tunteikkaasta aamustaan. Työpaikalle päästyään hän ei saanut asiaa mielestään ja päätti julkaista alussa referoidun kertomuksen kuvineen henkilökohtaisella Facebook-tilillään. Hänen mukaansa tämä tapahtui ”kauan” ennen kuin We Don’t Have Time -yrityksen nimissä tehtiin Greta-asian suhteen mitään.

Sedan gick han till jobbet, ”men kunde inte släppa tanken på henne, det gnagde i mig”.

– Jag skrev ett känslomässigt inlägg på Facebook om Greta. Det var långt innan vi gjorde något på We Don’t Have Time.

Muistikuva ei vastaa Instagramissa näkyvää aikaleimaa. We Don’t Have Timen ensimmäinen Greta-julkaisu tapahtui n. 45 minuuuttia ennen Rentzhogin henkilökohtaista Facebook-postausta. Mitä ilmeisimmin se tehtiin siis jo paikan päältä, ennen toimistolle lähtöä.

Kyseinen päivitys sisältää viisi kuvaa. Niistä yksi on ”ikoninen” Adam Johanssonin otos (WDHT4), jossa korostuu Gretan yksinäisyys ja pienuus suuren valtiopäivätalon edessä.

Rentzhog ja Johansson ehtivät ottaa ja tarvittaessa jälkikäsitellä ainakin viisi kuvaa ja ladata ne Instagramiin kello 10:45 mennessä, jolloin Gretan omasta, tarinansa mukaan heti saavuttuaan tekemästä somejulkaisusta ehti kulua vasta alle 18 minuuttia.

Gretan ja Malenan evankeliumithan kertovat melko yhtenevästi, että paikalle oli alkanut tulla ainakin median edustajia ennen Rentzhogin ilmaantumista. Rentzhogin ja Johanssonin pääviesti taas on se, että paikalla ei ollut muita, eivätkä ohikulkijat kiinnittäneet Gretaan huomiota ainakaan puoleen tuntiin. On vaikea kuvitella, miten heiltä olisi jäänyt huomaamatta lauma median edustajia ja kokonainen kuvausryhmä, joka kirjan mukaan oli tuossa vaiheessa dokumentoimassa jokaisen liikkeen ja sanan.

Huomautettakoon, että kirjassa mainittu kuvausryhmä ei ole Rentzhog ja Johansson, vaan kyseessä on vuonna 2020 ensi-iltaan tuleva Greta vs. climate, jonka tuottaa B-Reel Films.

Paperipinon arvoitus

Rentzhogin ja Gretan reilun vartin välein julkaisemissa kuvissa (Greta1 – WDHT1) istumapaikka, asento ja rekvisiitan paikat näyttävät päällisin puolin melkein samoilta. Ne voisi siis olettaa jokseenkin samoihin aikoihin otetuiksi.

Ero Rentzhogin hetken päästä postaamaan Facebook-kuvaan on vielä pienempi (Greta1 – Rent1, tässä perspektiiviä vähän korjattu):

rent1-greta2

Edelleen vahvistuu käsitys, että Gretan ensi töikseen julkaiseman kuvan ja kertomusten mukaan paljon myöhemmin saapuneen Rentzhogin kuvien välillä ei todellisuudessa ole voinut kulua kovin paljon aikaa.

Twitterissä huomattiin jo keväällä, että osassa näistä viidestä kuvasta Gretan paperinippu puuttuu. Ensimmäisissä omissa twiiteissäni oli virhe aikavyöhykkeiden kanssa, eikä ensijulkaisuista löydy täysin identtisiä kuvia, kuten aluksi luulin. Paremman varmuuden saavuttamiseksi syynäsin nyt yksityiskohtia tarkemmin. Löysin lisää johtolankoja, jotka saattavat valottaa otosten aikajärjestystä.

reput

Reppu: selkeästi erotettavissa on kaksi positiota. Videon saneluosuudessa (Video1) sekä kahdessa suorin-jaloin-istumakuvassa (WDHT3, WDHT5) se on pystyssä, jonkin verran irti seinästä. Muissa se nojaa seinää vasten. Edestä katsoen tämän erottaa ehkä selvimmin siitä, että nojaavassa positiossa pohjan sauma on koholla maasta. Repun ”vasemman alakulman” lyhyt diagonaali ura päättyy kyseiseen saumaan.

letit

Letti: samoissa kolmessa otoksessa (Video1, WDHT3, WDHT5) Gretan oikeanpuoleinen letti on selän takana, muulloin edessä.

pinkat

Paperipinon sijainti: tässäkin kyseiset kolme otosta erottuvat muista. Kahdessa Instagram-kuvassa (WDHT3, WDHT5) pinkka ei ole lähistöllä. Ruotsinkielisen videon saneluosuus paljastaa, että se on loitompana, punertavalla kiveyksellä.

wdht1-greta-twitter

Paperipinon eheys: vaihtuvan sijainnin lisäksi pinkasta erottuu lähikuvissa kaksi tilaa. Rentzhogin kahdessa ensimmäisessä Instagram-kuvassa (WDHT1, WDHT2) pino on kohtuullisen ”särmä”. Gretan ensijulkaisussa ja Rentzhogin Facebook-kuvassa (Greta1, Rent1) päällimmäiset paperit ovat levähtäneet hieman vasemmalle, Gretaa lähin kulma repsottaa vähän ylöspäin ja painona toimiva kivi on selvästi siirtynyt.

horisontaali

Gretan istumapaikka: näyttää siltä, että videolla sanelukohtaa lukuunottamatta (Video2) istumapaikka on siirtynyt kuviin verrattuna vähän vasemmalle. Yksi aika luonteva selitys on, että jossain vaiheessa kesken promovideon kuvaamisen on pidetty jaloittelutauko. Vaihtuvien kuvakulmien ja muutoksen pienuuden takia paikkaa on useimmista kuvista vaikea määrittää tarkasti.

Johtopäätös: kuvien aikajärjestys

1. Otokset tunnuksilla Video1, WDHT3 ja WDHT5 voidaan melko luotettavasti erottaa ajallisesti muista. Ainoastaan niissä reppu on pystyssä, letti selän takana ja paperipino näkymättömissä (tai loitolla). Jos pitäisi arvata, sanoisin, että nämä ovat kaikkein aikaisimmat otokset. Voisi olettaa, että potentiaalisesti vaikein osuus eli puheen nauhoittaminen on haluttu saada purkkiin ensimmäisenä, ennen häiritsevää aamuruuhkaa.

2. Seuraavaksi sijoittaisin Rentzhogin kaksi ensimmäistä Instagram-kuvaa (WDHT1, WDHT2). Reppu nojaa nyt seinään. Paperipino on tuotu käden ulottuville ja se on melko suorassa.

3. Gretan ensimmäisenä julkaisema kuva ja Rentzhogin Facebook-kuva (Greta1, Rent1) eroavat toisistaan vain hitusen ja ajoittuvat edelliskohdassa mainittuja myöhemmäksi. Pino on vähän levinnyt ja painona oleva kivi siirtynyt. Muutokselle löytyy Rentzhogin Facebook-postauksesta selityskin: kuvaussession aikana yksi ohikulkija otti mukaansa lehtisen (pysähtymättä silti juttelemaan Gretalle).

4. Video-osuudet, joissa takki on puolittain riisuttu (aamun koleuden väistyessä?), saattaisivat olla otoksista viimeisiä. Myös istumapaikka näyttäisi eroavan kaikista muista eli tämä osuus sopisi luontevasti aikajanan jompaankumpaan päähän.

Kaikki yllä olevat arviot eivät ole erityisen varmoja, mutta kertomusten luotettavuuden arvioinnin kannalta tärkein ja toisaalta varminkin on mielestäni paperipinkan entropiaan perustuva päätelmä – Rentzhogin ensijulkaisun kaksi kuvaa (WDHT1, WDHT2) otettiin aikaisemmin kuin Gretan ensimmäisenä postaama kuva (Greta1).

Kun nipusta otetaan yksi paperi, epäjärjestyksen kasvaminen on mielestäni huomattavasti todennäköisempää kuin pinkan suoristuminen ja siistiytyminen.

Jos Gretan somepäivitys tapahtui heti lakon alussa, kuten kirja ja hän itse kertoo, tämä aikajärjestys tarkoittaisi, että heti Gretan aloittaessa lakkonsa paikalla oli kädestä pitäen avustamassa PR-ammattilainen ja tämän palkkaama valokuvaaja. Kirjan mainitsema nimeämätön ”ohikulkija”, joka otti ensimmäisenä julkaistun kuvan, lienee jompikumpi heistä.

Kenen idea?

Koululakon jatkuttua pari päivää Malena Ernman kehui Facebookissa, että ajatus oli vain ja ainoastaan Gretan oma. Sittemmin, esimerkiksi alussa linkitetyssä Gretan Facebook-päivityksessä, on myönnetty ajatuksen tulleen puhelinkokouksessa ilmastoaktivisti Bo Thorénilta, joka on myös Extinction Rebellionin Ruotsin-lanseeraaja.  Hän otti Thunbergeihin yhteyttä alkukesällä pyrkimyksenään synnyttää Ruotsiin jenkkilän Zero Hour -kampanjan kaltaista nuorisoaktivismia. Rentzhog on myöhemmin kertonut saaneensa ”vihjeen” koululakosta samalta mieheltä.

Kirjassa selostetaan, kuinka Svante Thunberg kertoo kesällä Uppsalassa suunnitelmasta parille aktivisti-tutkijalle:

”Hän [Greta] keksi tämän puhelinkokouksessa, jossa pohdittiin ruotsalaista vastinetta Zero Hourille. Zero Hour on uusi amerikkalainen liike, jossa lapset vaativat poliitikkoja vastuuseen siitä, että nämä eivät tee mitään”, Svante sanoo.

”Mutta Gretan mielestä pelkkä protestoiminen ei enää riitä. Hänen mielestään tarvitaan jonkinlaista kansalaistottelemattomuutta. Jotain sopivan laitonta. Vai mitä, Greta?”

Näin Svantella on tapana kysyä puhuessaan Gretan puolesta, koska tämä ei mutismiltaan kykene. Greta nyökkää.

Greta itse väittää (alussa linkitetty Facebook-viesti) vanhempiensa vastustaneen ajatusta, kun hän kertoi heille suunnitelmasta puhelinkokoustensa jälkeen.

Kirja toisaalta mainitsee pariin otteeseen, että Greta ei tuossa vaiheessa, keväällä ja alkukesällä 2018 (eikä edeltävinäkään vuosina) pystynyt puhumaan perheen ulkopuolisille lukuunottamatta yhtä opettajaa. Puhekyvyn vähittäinen palautuminen kuvataan kirjassa ilmastoaktivismin tuomana ihmeparantumisena. Sen mukaan Abiskon-matkalla lausutut kaksi sanaa olivat perheelle ”käsittämätön” merkkipaalu. Tämä tapahtui heinäkuun puolivälin paikkeilla. Mielestäni Greta ei näin ollen ole voinut suoraan osallistua puhelinkokoukseen alkukesällä. Kerrotun perusteella puhumisen lienee hoitanut Svante.

Zero Hour ja Rentzhogin kampanja

Sattumoisin Rentzhogin firma oli myös Zero Hourin yhteistyökumppani. Kampanjan perustaja, lapsitähti Jamie Margolin kuului Rentzhogin organisaation johtokuntaan – sama virka, jonka myös Greta otti pian vastaan.

wdht-board

En nopealla googlailulla löytänyt tarkkaa tietoa yhteistyön alkamisen ajankohdasta. WDHT:n ensimmäiset löytämäni Zero Hour -aiheiset somejulkaisut osuvat toukokuuhun 2018 eli samoihin aikoihin, kun Thorén ja Thunbergit alkoivat suunnitella omaa Zero Houriaan. Rentzhog laittoi heti ensimmäiseen Greta-julkaisuunsa #thisiszerohour-hashtagin.

Thorénin ja Rentzhogin koululakkoja edeltänyt yhteydenpito ja molemmissa ilmeisesti samoihin aikoihin syttynyt Zero Hour -innostus antavat aiheen epäilyyn, että bisnesmies Rentzhog saattoi olla alusta lähtien mukana kehittelemässä Thorénin koululakkosuunnitelmaa.

Thunbergit irtisanoutuivat We Don’t Have Timestä ainakin nimellisesti, kun koululakkoilmiön avulla hankittu miljoonien kruunujen rahoitus alkoi saada mediassa epätoivottua huomiota.

Yhteenveto

Todistusaineiston perusteella muunnettua totuutta on eri vaiheissa kerrottu ainakin seuraavista asioista:

  • Gretan vanhempien ja Ingmar Rentzhogin yhteydet ennen koululakkoa
  • idean alkuperä
  • milloin Rentzhog kuuli Thunbergistä
  • ristiriita Thunbergien ja Rentzhogin kertomuksissa koskien tämän roolia
  • Gretan ensimmäisen lakkokuvan ottamisen ajankohta; kuvaaja todennäköisesti Rentzhog
  • PR-yrityksen osallistumisen ajankohta (”meni kauan” vs. välittömästi tai todennäköisesti jo edellisviikkoina)

Koululakkotempaus näyttää olleen yhteishanke, jonka ideoinnissa ja suunnittelussa olivat mukana ainakin Bo Thorén, Gretan vanhemmat kontakteineen ja mahdollisesti Ingmar Rentzhog organisaatioineen. Greta hoiti tietysti käytännön toteutuksen ja antoi suunnitteluvaiheessa varmasti palautetta vanhemmilleen.

Rentzhogin organisaation tehtävä on ollut somelanseeraus ja PR-työ. Luultavasti on sovittu, että hän tulee Gretaa vastaan valtiopäivätalolle heti aamusta, auttamaan käytännön järjestelyissä ja medialanseerauksessa.

Tempauksen suosio yllätti varmaankin jokaisen, eikä kritiikkiä ja luupin alle joutumista osattu odottaa. Näyttää siltä, että peitetarinaa ei mietitty ja sovittu kunnolla etukäteen. Tuloksena on muuntuvien ja ristiriitaisten kertomusten sotku.

Yhteinen piirre kertomusten ongelmakohdille on se, että ne paisuttelevat Gretan itsenäistä roolia ja oma-aloitteisuutta. Aikuiset pyritään minimoimaan jopa vastahakoisen seuraajan osaan. Rentzhogin ratkaiseva rooli ja Greta-hypen avulla kerätyt miljoonat yritetään retusoida pois historiankirjoituksesta. Tälläkin kertaa tarinan kauneus menee totuudellisuuden edelle.


Lisäys 30.11.: Filminstitutetilta löytyi vielä yksi mitä ilmeisimmin saman aamun kuva, joka kreditoidaan Nathan Grossmanille. Repun pystyasennon ja paperipinon puuttumisen perusteella se ajoittuisi aikaiseen vaiheeseen, edellä kerrotun kronologian kohdan 1. yhteyteen. Tuon kohdan kolmeen kuvaan eroa on kuitenkin takissa, letissä ja juomapullon (vai termarin?) paikassa.  Viimeksi mainitun perusteella Grossmanin kuva ajoittuisi ehkä todennäköisemmin aikajanan alkuun kuin kohtien 1. ja 2. väliin (nähdäkseni juomapullo on välillä 1-3 liikkunut hyvin vähän tai ei lainkaan).

Tuon perusteella Grossman ja mahdollisesti hänen filmiryhmänsäkin on ollut paikalla aikaisessa vaiheessa, kuten kirjakin kertoo. Rentzhog ja hänen kuvaajansa väittävät, ettei muita ollut paikalla. Tämä voisi selittyä sillä, että filmiryhmän ja/tai elokuvatuottajan läsnäolo ei sopinut PR-lanseerauksessa valittuun ”pienen ihmisen spontaani yksinäinen protesti” -narratiiviin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s