Onko lämpeneminen tauolla? Tarkista uudesta palvelusta

Onko lämpenemisen pysähtyminen tauonnut? Oliko ”paussi” alunpitäenkin vain kuvitelmaa? Avasin kätevän verkkopalvelun asian tarkastamiseen:

isthereaglobalwarmingpause.com

Sivustolta voi nopeasti katsoa, mitä ajantasaiset aikasarjat kertovat ilmaston lämpenemisestä tällä vuosituhannella. Arvostaisin blogin lukijoilta parannusehdotuksia ennen tämän laajempaa ”jakelua”. Korjattavaa voi löytyä termeistä, tyylistä, tekniikasta ja vaikka mistä.

Ajatuksena on, että metodit, käsitteet, data ym. ovat suoraan mainstream-tieteestä ja omat selitykset mahdollisimman minimissä. Tilastollisen merkitsevyyden määrittely on Skeptical Sciencen trendilaskurista (alunperin F&R 2011), joten sitä tuskin voi väittää ainakaan ilmastoskeptisesti biasoituneeksi.

Sivun on määrä päivittyä automaattisesti sitä mukaa, kun uutta dataa julkaistaan.

Näyttää siltä, että El Niñosta huolimatta vain yksi datasarja (NOAA) löytää tilastollisesti merkitsevää lämpenemistä tässä vaiheessa. Se ei vielä sisällä kesäkuun lukemia.

Viime vuoden lämpöennätystä on joissain piireissä pidetty todisteena ilmaston pidempiaikaisen lämpenemisen jatkumisesta. Jos meneillään kuitenkin oli mittaushistorian voimakkain El Niño, niin lämpöennätyshän olisi vain looginen seuraus luonnollisesta sääilmiöstä, vaikkei perustaso lämpenisi ollenkaan.

 

Mainokset

4 comments

  1. Termi ”pause length” käyrästöjen yhteydessä pitäisi selittää. Käyrästöissä on siniset trendiviivat. Ne ovat kaikki nousevia. Miten se sopii yhteen paussin kanssa?

    • Trendiviiva ei käytännössä voikaan olla täsmälleen vaakasuora. Trendin ”virhemarginaali” on merkitty vaaleammalla sinisellä. Kuvatuilla aikaväleillä vaakasuora trendi mahtuu niihin. Numeroarvo +/- virhe on toinen tapa kuvata asia. Noin ainakin minä olen käsittänyt. Selkeyden vuoksi (esim. mobiililaitteilla tilaa on vähän) laittaisin selitykset taulukon jälkeiselle Science-sivulle.

    • Merkitsin nyt vahvemmalla sinisellä näkyviin vain epävarmuusalueen, joka pitää sisällään nollatrendin. Tilastollinen merkitsevyys ylittyy, kun nolla ei mahdu virherajoihin.

  2. Olisko mitään mahdollisuutta saada noista taulukoista ka. taulukko ja sitten CO2 päästöt samaan taulukkoon, jotta voisi katsoa miten lämpötila kehittyy suhteessa CO2 päästöihin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s