Taalas vs. tiede, toinen erä


Vertasin pari viikkoa sitten Petteri Taalaksen YLEllä esittämiä väitteitä IPCC:n uusimman raportin vastakkaisiin tuloksiin. Tuleva WMO:n pääsihteeri esittää ilman sen kummempia perusteluja, että Arabikevät tai Syyrian sisällissota johtuisivat osin ilmastonmuutoksesta.

Yksi CO2-kriisin näkyvimpiä lietsojia Britanniassa, vasemmisto-orientoitunut The Guardian on nyt julkaissut kahden johtavan tutkijan kannanoton Syyria-kysymykseen.

Kansainvälisen politiikan ja konfliktin asiantuntija Jan Selby sekä mm. IPCC:n johtavana kirjoittajana toiminut Mike Hulme kertovat käyttäneensä aikaa perehtyäkseen todisteisiin. Heidän päätelmänsä on selkeä: väitteet ilmastonmuutoksen yhteydestä Syyrian sisällissotaan eivät ole uskottavia.

Kirjoittajat toteavat, että taustalla on yritys dramatisoida ilmastonmuutoksen merkitystä Pariisin ilmastokokouksen alla. Taalas kerää tapansa mukaan kyseenalaista kunniaa Ilmatieteen laitokselle lähtemällä mukaan tähän poliittiseen kisailuun.

The Guardianin artikkeli huomauttaa, että samanlaisia poliittisesti motivoituneita teorioita esitettiin aiempien ilmastokokousten yhteydessä myös Darfurin kriisistä. Kirjoittajat mainitsevat erityisesti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin ulostulot ja toteavat, että nämäkin väitteet osoittautuivat sittemmin perättömiksi.

Jossain on aina menossa konflikti, jonka saa liittettyä ilmastonmuutokseen, jos totuudesta tinkiminen ei ole ongelma.

Tutkijat kiinnittävät huomiota myös PNAS:in artikkeliin, jonka mainitsin edellisessä Taalas-kirjoituksessani. Heidänkin mielestään se on vakavasti virheellinen:

This time round, there at least appears to be some scientific support for the climate-conflict thesis: a study by Earth scientists at Columbia University, published in the Proceedings of the National Academy of Sciences, found: “Climate change is implicated in the current Syrian conflict”. The problem is, this study is deeply flawed.

Selby ja Hulme kiinnittävät huomiota siihen, että ilmastoterrorismin puolestapuhujat ovat olleet lähinnä poliitikkoja ja ympäristöjärjestöjä. Eräs USAn presidenttiehdokas on jopa mennyt niin pitkälle, että väittää ilmastonmuutoksen olevan ”suoraan verrannollinen terrorismin kasvun kanssa”.

The Prince [Charles] is not alone on this one: he joins a chorus of voices making similar claims. In the US President Obama, Al Gore, and the democratic presidential hopefuls Martin O’Malley and Bernie Sanders have all talked of a link between climate change and the Syria conflict, Sanders going so far as to argue that climate change is “directly related to the growth of terrorism”.

In the UK, the Syria connection has been drawn in government-commissioned reports and by leading NGOs, as well as by activists and commentators ranging from Charlotte Church to George Monbiot.

Sandersin lausunnoissa ei ole suurta eroa Taalaksen teeseihin. Toivottavasti edes seuraava Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja saavuttaisi presidenttiehdokkaan tason tieteellisessä uskottavuudessa.

Kirjoittajat toivovat, että nämä sensaatio-otsikkoja tavoittelevat teoriat voitaisiin jättää vakavan keskustelun ulkopuolelle ja tunnustaa retorisiksi tempuiksi:

Claims such as these are mostly rhetorical moves to appeal to security interests or achieve sensational headlines, and should be recognised as such. Prince Charles and others should steer well clear.

Suomessa tilanne on näköjään vielä heikompi kuin Briteissä. Verorahoitettu Yleisradio levittää tätä retoriikkaa tieteenä, valtiollisen  tutkimuslaitoksen johtajan avustuksella. Aiempien kokemuksien valossa on turha odottaa, että YLE kuuntelisi tiedemiesten vetoomusta ja myöntäisi virhettään.

Sen sijaan että Ilmatieteen laitoksen johtaja tilaisuuden saatuaan yrittäisi palauttaa keskustelua maan pinnalle tai edes tälle planeetalle, hän lietsoo sensaatioväitteitä edelleen ja asemoituu entistä selkeämmin poliitikkojen ja ympäristöjärjestöjen leiriin.

Taalaksen valinta WMO:n johtoon on uusi isku organisaation – ja suomalaisen tieteen – uskottavuudelle.

Mainokset

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s