Huhut Atlantin merivirtauksen heikkenemisestä vahvasti liioiteltuja

HS selvitti:

Satelliitit näkivät merkkejä Atlantin merivirtauksen hidastumisesta

Viime keväänä tutkijat julkaisivat havaintoja Pohjois-Atlantin suuren merivirtauksen heikkenemisestä.

Nyt Nasan uudet satelliitit ovat huomanneet pohjavirtauksessa poikkeaman, joka näyttää vahvistavan epäilyjä hidastumisesta.

Tätähän voisi pitää suurena uutisena. Aiemmin NASA on väittänyt, että virtaus ei ole hidastunut, vaan ehkä pikemminkin nopeutunut (sitaatti alla). Suorilla mittauksilla on havaittu kylläkin heilahtelua molempiin suuntiin, mutta ei luonnollisesta vaihtelusta poikkeavaa pitkän aikavälin trendiä.

Uutisessa mainitut aiemmat ”havainnot” ovat Mannin lätkämailaan perustuvia mallinnuksia. Ne luottavat siihen, että Korttajärven pohjan sedimentit väärin päin tulkittuna ja muutamat läntisen Amerikan vihnemännyt antavat Atlantin merivirtauksista parempaa tietoa kuin nykyaikaiset instrumentit.

Jos katsotaan, mitä tähän saakka on konkreettisemmin tiedetty asiasta, esimerkiksi NASAn tiedote vuodelta 2010 sanoo:

New NASA measurements of the Atlantic Meridional Overturning Circulation, part of the global ocean conveyor belt that helps regulate climate around the North Atlantic, show no significant slowing over the past 15 years. The data suggest the circulation may have even sped up slightly in the recent past.

(Mittaukset eivät osoita merkittävää hidastumista 15 viime vuoden aikana. Tiedot viittaavat siihen, että virtaus on saattanut jopa hieman nopeutua lähimenneisyydessä.)

Viime vuonna Geophysical Research Lettersissä julkaistiin tutkimus, jossa todettiin taas: ”vastoin viimeaikaisia väitteitä kaksi vuosikymmentä suoria mittauksia eivät tuo esiin merkkejä virtauksen hidastumisesta”:

In contrast to recent claims of a Gulf Stream slowdown, two decades of directly measured velocity across the current show no evidence of a decrease.

Edelleen, virtausta mittaavan RAPID-ohjelman johtava tutkija David Smeed Scientific Americanissa viime vuonna:

There’s nothing at the moment that would suggest that something dramatically worrying is going on …

(Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että jotain dramaattisen huolestuttavaa olisi tapahtumassa.)

Toinenkin tutkijaryhmä totesi hiljattain GRL:ssä, ettei virtauksessa ole nähtävissä luonnollisesta vaihtelusta poikkeavaa trendiä.

We conclude that the observed AMOC trend is not significantly different (p> 0.01) from plausible estimates of internal variability.

Mutta nyt NASA olisi saanut uusia hälyttäviä todisteita, jotka kääntävät konsensuksen päälaelleen. Jos siis Hesarin ilmastouutisiin on uskominen…

Katsotaanpa, mitä satelliittimittauksista on tarkalleen ottaen laskettu.

nasa_amoc

Kuva on suoraan Hesarin uutisen pohjana olleesta uudesta tutkimuksesta. Siinä on verrattu GRACE-satelliittien mittauksista johdettua virtausta (sininen) em. RAPID-instrumenteilla saatuihin suorempiin lukemiin (musta). Ne näyttävät mittaustarkkuuden rajoissa samanlaisilta. Mitään ”dramaattisen huolestuttavaa” tai muutakaan uutta ei siis tullut esille. Leimallisin piirre molemmissa käyrissä näyttää olevan voimakas vaihtelu ilman selvää pitkän aikavälin suuntausta.

Vuodenvaihteen 2009-2010 noin -5 Sv:n heilahdus, joka on siis ollut vanhaa tietoa jo kauan, näkyy olevan tuossa kaaviossa plusmerkkinen. Onkohan tässä tapahtunut mannilainen kiepsautus ylösalaisin? Viimeiset viitisen vuotta virtaus olisi siis pikemminkin nopeutunut, sikäli kun tuolla aikavälillä on merkitystä.

Tutkimuksen pariin kertaan luettuaan joutuu taas ihmettelemään, käsitteleekö HS:n uutinen edes samaa paperia. GRL:ssä johtopäätöksenä esitetään, että GRACE-satelliiteilla voi havaita Atlantin virtauksen muutoksia, kunhan ne ovat tarpeeksi suuria. Yhtenevyyttä RAPIDin kanssa pidetään ”rohkaisevana”. Puolella sanallakaan ei ehdoteta, että nyt olisi löytynyt jokin uusi tai huolestuttava merkki pitkän aikavälin hidastumisesta, tai että sellaista hidastumista ylipäänsä tapahtuisi.

Miten tästä saadaan väännettyä Hesarin tiivistelmä:

Nyt Nasan uudet satelliitit ovat huomanneet pohjavirtauksessa poikkeaman, joka näyttää vahvistavan epäilyjä hidastumisesta.

Mistä aloittaisi. GRACE-satelliitit laukaistiin yli 13 vuotta sitten, että ei nyt ihan tuliteristä kapistuksista ole kysymys. Kuuden vuoden takainen ”poikkeama” on ollut tiedossa jo kauan. Se, tai muutkaan lyhytaikaiset heilahdukset, ei ole vahvistanut alan tutkijoiden epäilyjä hidastumisesta. Havainnon jälkeen monet alan johtavat asiantuntijat, joista eräitä siteerasin alussa, ovat kiistäneet sensaatiohakuiset väitteet, jollaisia HS yrittää edelleen kierrättää. Uusi tutkimus lähinnä vahvistaa, ettei mitään tavallisuudesta poikkeavaa löydy, edes satelliiteilla.

Keskeisen viestinsä osalta niin kutsuttu uutinen on – taas kerran – puhdasta fiktiota. Loppukanetista voi päätellä, että toimittaja on todellisuudessa ymmärtänytkin asianlaidan: ”mistään pysyvästä muutoksesta ei sen perustella[sic] voi puhua.” Tässä päästäänkin siihen vanhaan kysymykseen: miksi media johtaa tarkoituksella harhaan? Onko takana raha, lobbaus, ideologia vai jokin muu?

Ehkä lehti on etukäteen mitoittanut marraskuun ensimmäisen viikon juttukiintiön. Huippukokouksen lähestyessä käsitellään ilmastonmuutoksen uhkaa näin ja näin monella uutisella.

Kun viimeaikaiset tieteelliset havainnot eivät ole auttaneet paniikin lietsonnassa (Antarktiksen jäätikkö kasvaa kuten merijääkin, Grönlannin jäätiköt ovatkin hidastuneet, happamuus ei haittaakaan koralleja, jne.), toimittaja on joutunut vaikean tehtävän eteen.

Maan suurimmassa sanomalehdessä on taas laskettu sen varaan, että harva lähtee tarkistamaan tietoja maksumuurin takana olevasta tieteellisestä julkaisusta, kun viesti ehkä sopii mukavasti useimpien lukijoiden maailmankuvaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s