Faktantarkistus: ”Pohjois-Atlantin virtaus on jo hidastunut”

subpolarHS tutki:

Pohjois-Atlantin virtaus on jo hidastunut – pysähtyminen mullistaisi sään

Käyn lyhyesti läpi uutisen keskeisimpiä väitteitä.

Väite: tutkijat ovat osoittaneet, että Pohjois-Atlantin merivirtaus on heikentynyt jo sadan vuoden ajan.

Tutkimus ei esitä, että tällaista olisi osoitettu. Perinteistä luonnontiedettä tässä paperissa edustaa lämpötilamittaus. Pohjois-Atlantilla on alue, joka olisi mittausten mukaan viilentynyt asteen murto-osilla sadassa vuodessa. Tutkijat ehdottavat ilmastomallinnukseen perustuen, että yksi selitys viilenemisen voisi olla Atlantin termohaliinikierron heikkeneminen, jota ei siis ole luonnossa havaittu.

Abstraktissa käytetty sanamuoto on ”evidence suggesting this cooling may be due to…” siis ”merkkejä, jotka viittaavat siihen, että viileneminen voi johtua…”

Mukana olevan Mannin proxyaineiston perusteella alueen lämpötila olisi vaihdellut melkoisesti edellisinäkin vuosisatoina (kuvassa).

Väite: Grönlannin jäätiköiden kiihtyvä sulaminen on alkanut sotkea mekanismia

Tätäkään ei ole havaittu. Tutkimuksessa heitetään ajatus, että Grönlannin sulamisvedet voisivat vaikuttaa oletettuun AMOC-kierron hidastumiseen. Ajatusta ei yritetäkään esittää varmana tai osoitettuna, vaan artikkelissa käytetään sanamuotoja ”mahdollinen vaikutus”, ”uskottavaa”, ”olisi saattanut”.

Väite: ”syynä on tutkijoiden mukaan ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos”

Väitettä ei esiinny tutkimuksessa. Kappaleessa, jossa pohditaan syitä oletetulle virtauksen heikkenemiselle, rakennetaan monivaiheinen ketju spekulaatioita, joka lopulta päätyy siihen, että Grönlannin sulamisvedet voisivat teoriassa olla yksi oletettuun hidastumiseen vaikuttava tekijä. Ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen asti ketjua ei jatketa.

Kuten totesin, ajatusrakennelmassa käytetään sanamuotoja ”voisi johtua”, ”on uskottavaa, että” ja ”olisi voinut vaikuttaa”.

Ihmisen osuutta ilmaston muutoksissa on vuosikymmeniä yritetty löytää tietokonemallinnuksilla. Mallit, jotka on säädetty pysymään vakaina esiteollisissa olosuhteissa, saavat esiin lämpenemistä CO2:n lisääntyessä. Näin katsotaan todistetuksi, että ihmisen toiminnan täytyy lämmittää ilmastoa merkittävästi.

Tilanne tässä mitatun viilenemisen suhteen on päinvastainen. Ilmastomallit eivät saa esiin Pohjois-Atlantin viilenevää aluetta (”the failure of the models to capture the cooling”).

Väite: IPCC on arvioinut, että pysähdyksen todennäköisyys tällä vuosisadalla on yhden suhde kymmeneen.

IPCC arvioi, että tämä olisi hyvin epätodennäköistä, ”very unlikely”. AR5 WGI luku 12:

… it is very unlikely that the AMOC will undergo an abrupt transition or collapse in the 21st century and it is unlikely that the AMOC will collapse beyond the end of the 21st century …

AR5-kielessä ”very unlikely” tarkoittaa 0-10% todennäköisyyttä. HS mainitsee vain arvion ylärajan. Olisi yhtä oikein väittää, että IPCC arvioi pysähtymisen mahdottomaksi (0%).

Päätelmiä

Todellisen maailman suora mittausdata ei tue Rahmstorfin ja Mannin uudelleenlämmitettyä uhkakuvaa. Niinpä on tukeuduttu kymmenien vaihtoehtojen joukosta poimittuun ”sopivaan” yksittäiseen ilmastomalliin ja konditionaalikeskitykseen.

Meren havaintoja käsittelevässä IPCC-raportin kolmannessa luvussa summataan:

In summary, measurements of the AMOC and of circulation elements contributing to it, at various latitudes and covering different time periods, agree that the range of inter-annual variability is 5 Sv (Figure 3.11b). These estimates do not have trends, in either the subtropical or the subpolar gyre.

Virtauksen vaihtelu on siis suurta, mutta pitkän aikavälin trendiä ei suorilla mittauksilla ole havaittu. IPCC arvioi tilannetta monen tutkimusryhmän tulosten pohjalta.

AR5-raportti laimensi tuomiopäivän ennusteita, jotka 2000-luvun alkuvuosina olivat kuuminta hottia. Tutkimuksen voi nähdä yrityksenä lämmitellä noiden vanhojen hyvien aikojen tunnelmia Pariisin ilmastoneuvottelujen alla. Vuonna 2009 osin samat mielipidevaikuttajat julkaisivat sensaatiohakuisen manifestin pyrkimyksenään vaikuttaa Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluihin. HS:n yleistyvät rimanalitukset saattavat selittyä samalla tavalla.

Katso myös: Ilmastorealismia.

Lisäys klo 20:15: YLEn näkemyksiä

2005: Tutkimus: Golf-virta hidastunut 30 prosenttia
2010: Tutkimus: Golfvirta ei ole hidastumassa
2015: Tutkimus: Grönlannin sulaminen hidastanut Golfvirtaa jopa viidenneksen
Viiden vuoden välein ilmastotiede kääntyy näköjään päinvastaiseksi ja jopa Golf-virran oikeinkirjoitus muuttuu!

Muokattu klo 20:25: Poistin edelliset kommentit tästä. Luin epähuomiossa 10 vuoden takaista juttua, joka on vaihteeksi melkein samanlainen tämänvuotisen kanssa. Täytyy perehtyä uudestaan.

Väite: ”Virran on tiedetty heikentyneen jo sadan vuoden ajan”

Ei pidä paikkaansa. IPCC:n uusimman raportin mukaan mitään pitkän aikavälin trendejä ei ole havaittu.

Väite: ”Tutkijat keräsivät tietoa Golfvirran kulusta yli tuhannen vuoden ajalta”

Suoraa tietoa virtauksen kulusta ei ole. Tuhannen vuoden ajalta on yritetty päätellä alueen lämpötilaa epäsuorasti proxyistä (puulustot ym.) ja siitä vielä epäsuoremmin virran voimakkuutta. Tutkimuksessa todetaan, että Mannin rekonstruktio, johon pitkän aikavälin päätelmät perustuvat, on ristiriidassa muiden alueen sedimenteistä tehtyjen rekonstruktioiden kanssa.  Olisi kummallista, että vuosisatojen takaisilla epäsuorien johdannaisvaikutusten johdannaisvaikutuksilla saataisiin virtauksesta tarkempaa tietoa kuin nykyaikaisilla instrumenteilla, jotka eivät ole hidastumista havainneet.

Lisäys 25.3. klo 14:55: lisätty alkupuolelle lainaus abstraktista. Tarkennettu viimeistä kappaletta.

Lisäys 26.3.: menin jo tuon ostamaan (viihdettä koko rahan edestä!), mutta ilmaiseksi paperi löytyy täältä.

Jatkoa täällä.

Mainokset

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s