Prisma Studio: kylmyys yli 200 kertaa tappavampi kuin kuumus

tappajat3Viikon Prisma Studio sivusi taas ilmastoaihetta. Toimitus on käynyt läpi ihmistä luonnossa kohtaavia vaaroja ja listannut tappavimpien kymmenen kärjen.

Selostuksessa mainitaan kuolleisuuslukuja vaihtelevilta ajanjaksoilta. Kokonaiskuvan hahmottamiseksi laskin tiedoista vuotuiset arvot, ks. kuva.

Ilmeisesti tiedeviestinnällisistä syistä kuumuus on nostettu kolme sijaa ylöspäin siitä, mihin se numerojen perusteella kuuluisi. Hirvieläimet on siirretty sen tilalta yhdeksänneksi.

Helteiden aiheuttamasta kuolleisuudesta mainitaan kohdassa 14:30:

Helle on tappanut vuosien 98-2012 välisenä aikana viisi henkilöä.

Vuodessa tämä tekisi noin 0,36 henkeä. Kylmyyteen taas kerrotaan kuolevan 75 ihmistä vuodessa (16:00). Ero on siis yli 200-kertainen, mutta nämä esitetään listassa kamppailemassa peräkkäisillä sijoilla.

Hirvieläinten osalta tarkkaa lukua ei mainita, mutta hirvikolareissa menehtyy keskimäärin muutama ihminen vuodessa.

Ilmatieteen laitoksen Mikko Alestalo esiintyy ohjelmassa asiantuntijana. Ehkäpä hänelle oli tärkeää, että lämpöaaltojen esitetään seuraavan kuolinsyynä heti kylmyyden kannoilla, vaikka todellisuudessa ne ovat aivan eri luokan tekijöitä.

Myös ihmisen nostaminen Suomen luonnon vaarallisimmaksi tappajaksi on hieman yllättävää, kun studiokeskustelussa lähtökohta selvästi on, ettei ihminen ole osa luontoa vaan jotain sille vastakkaista.

Henkirikoksista aniharva tapahtunee ”luonnossa” siten kuin Prisma Studio sen rajaa. Jostain syystä itsemurhat, joita tapahtuu melkein kymmenkertaisesti henkirikoksiin verrattuna, on jätetty luvusta pois.

Toinen studiovieras on Leena Vilkka, ympäristöfilosofian dosentti ja Animalian entinen puheenjohtaja. Hän kertoo, että ihminen on maapallon syöpäkasvain (23:45). Ehkäpä aate piti saada näkyviin myös listalle.

Luonnonmullistuksiin on laskettu mukaan lumi- ja maanvyöryissä kuolleet. Luvusta päätellen tapaukset eivät kuitenkaan ole sattuneet Suomessa. Sekin on vähän outoa, kun listataan Suomen luonnon tappajia.

Kylmyys on ratkaiseva tekijä myös hukkumiskuolemissa (20:55). Olisikin perusteltua sanoa, että Suomen luonnossa kylmyys on pahin tappaja ja kuumuus siihen verrattuna merkityksetön. Tämä näyttää olevan niin poliittisesti epäkorrekti viesti, että sitä on vähän loivennettu järjestelemällä listaa.

Alestalo lupailee, että kylmät jaksot käyvät ilmastonmuutoksen myötä lievemmiksi ja harvemmiksi. Jos lämpeneminen joskus vielä jatkuu, esitettyjen lukujen valossa suomalaisten kannattaa toivottaa se tervetulleeksi.

Laajemmin Alestalon kommentteja on jo käsitelty Ilmastorealismia-blogissa.

Lisäys 7.8.2017:

Ylen uutinen saman vuoden tammikuulta kertoo, että pakkanen tappaa – ei 75, vaan jopa 3000 suomalaista vuosittain. Jos Prisma Studio olisi käyttänyt oikeata lukua, kylmyys olisi tietysti kirkkaasti kärjessä. Se aiheuttaa yli kymmenkertaisesti enemmän kuolleisuutta kuin listan muut ”tappajat” yhteensä.

Tiedeohjelma antaa kylmyyden vaarallisuudesta 40-kertaisen aliarvion, vaikka saman talon uutisissa oikea luku oli mainittu kuukausia aiemmin. Helteiden kohdalla tehtiin virhe toiseen suuntaan: se esitettiin listalla paljon korkeammalla kuin mihin se lukuarvon perusteella kuuluisi. Lienee tarpeetonta enää erikseen mainita, mistä tämä kertoo.

One comment

  1. Kyllä se on Prisma Studiolla aika surullinen tila kun aletaan tehdä journalismin sijaan marxistista journalismia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s