HS: Newtonin painovoimateorialle tukea

Jani Kaaro jatkaa ilmastoraportointiaan Helsingin sanomissa.

Tutkimus: Jäiden sulaminen saa painovoiman heikentymään Etelämantereella

Ilmaston lämpenemisellä on odottamattomia planetaarisia seurauksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan Etelämantereen länsiosista on huvennut niin paljon jäätä, että painovoima alueella on heikentynyt.

Tutkijat varoittavat, että gravitaatiovaikutuksen häviäminen maailmankaikkeudesta saattaisi aiheuttaa merkittäviä vaikeuksia tuleville sukupolville. Onneksi tämän uhkakuvan suhteen voidaan ainakin vielä huokaista helpotuksesta. HS:n mukaan massan väheneminen pienentää edelleen painovoimaa aivan kuten Newtonin 1600-luvun lakien mukaan pitääkin, vaikka ilmastonmuutos on monella muulla tavoin saanut universumin perusrakenteet järkkymään.

Havainto on uutisen mukaan ”odottamaton”, mutta toimittaja päätyy loppupuolella sille kannalle, ettei siinä oikeastaan olekaan ”mitään kummallista”. Muita uutisia seuranneet tietävät, että GRACE-satelliittilla on tutkittu jäätikköjen aiheuttamia gravitaation muutoksia jo yli kymmenen vuotta.

Mikä siis oli uutisen uutinen? Jään ”sulaminen” kolmen vuoden aikana osassa Etelämannertako? Ongelma tässä on, ettei sulamisväite pidä paikkaansa.

Jäämassan alueellisen hupenemisen katsotaan johtuvan siitä, että jään virtaaminen mantereelta mereen näyttää paikoin kiihtyneen, eikä uuden jään muodostuminen ole nopeutunut yhtä paljon. Sulamisen suora vaikutus alueen massataseeseen on vähäinen (AR5 WG1 luku 13: ”In Antarctica … surface melting and runoff are negligible in the present climate”), eikä painovoiman muutos siten johdu siitä: ”… the ice sheet mainly loses mass by ice discharge into floating ice shelves…”

Välillisesti vedenalaisen sulamisen on arveltu nopeuttavan jäävirtoja, mutta IPCC:n mukaan (ks. tuonnempana) massataseen muutosten syyt tunnetaan huonosti.

Toimittaja yrittää sentään jotenkin perustella havainnon relevanssia:

Varsinainen painovoiman lasku on pieni eikä vaikuta millään tavalla alueen eläimistöön. Tutkijat kuitenkin pelkäävät sen olevan merkki siitä, että Länsi-Etelämantereen sulamista ei enää ehkä voida estää.

Siis… se, että painovoimalaki pätee, on merkki siitä, että sulamista ei voi enää estää. Jos taas vuosisatoja tunnetut luonnonlait olisivat jotenkin kumoutuneet ja jäätikön vetovoima pysyisi selittämättömästi vakiona massan muutoksista huolimatta, olisiko se sitten merkki siitä, että pystymme jollain salaisella voimalla kontrolloimaan Länsi-Etelämantereen säitä ja jäätikön muutoksia?

Logiikka tuntuu niin korkealentoiselta, että onkohan tiedetoimittaja edennyt farmakologisissa tutkimuksissaan seuraavalle asteelle.

Uutisen toinen pääpointti oli, että jäämassan paikallinen vähentyminen johtuisi ilmaston lämpenemisestä. Käsitteellähän ymmärretään nykyisin ihmisen aiheuttamaksi oletettua lämpenemistä viime vuosituhannen lopulla. Onko mannerjään hupeneminen seurausta tästä?

Kysymys voi vaikuttaa retoriselta, jos on muodostanut käsityksensä Hesarin tai muiden ”ilmastotiedottajien” varassa. IPCC:n uusimman raportin mukaan johtopäätös on kuitenkin ennenaikainen (WG1 luku 10):

 These factors combined with incomplete models in Antarctic ice sheet mass loss result in low confidence in scientific understanding, and attribution of the mass balance of Antarctica to human influence is premature.

Siis IPCC-tieteen mukaan ei ole osoitettu, että Etelämantereen ”sulamisella” olisi mitään tekemistä ihmistoiminnan kanssa. Kuinka usein olet kuullut tämän ilmastouutisissa?

Geophysical Research Lettersissä julkaistiin viime syksynä 308 vuoden lämpötilarekonstruktio Länsi-Etelämantereen alueelta. Selvisi, että dramaattisimmat lämpenemisjaksot tuona aikana sijoittuvat 1700- ja 1800-luvuille. Tutkijoiden mukaan viime aikojen miedompi lämpeneminen ei havaittavasti eroa luonnollisesta vaihtelusta.

Enpä viitsi tällä kertaa edes mainita, että eteläisen pallonpuoliskon jääpeitteen laajuus rikkoo jatkuvasti ennätyksiä.

ESAn alkuperäinen tiedote ei muuten sisällä sanoja lämpeneminen tai sulaminen – puhumattakaan Kaaron mielikuvituksellisesta skenaariosta, että koko Länsi-Etelämanner sulaisi. Hän varoittaa:

Alueen sulaminen tarkoittaisi meriveden nousua useilla metreillä.

Hypoteettinen mahdollisuus, että Länsi-Etelämantereen jäätikkö saattaisi suurelta osin romahtaa mereen (ei ”sulaa”) on puhuttanut tutkijoita jo vuosikymmeniä. Jos tällainen ilmiö on mahdollinen, pahimmassakin tapauksessa sen toteutuminen kestäisi nykykäsityksen mukaan useita vuosisatoja.

IPCC:n uusimman raportin ns. luonnontieteellisen osan varmin ennuste oli, että Länsi-Etelämantereen jääpeite ei tule häviämään tällä vuosisadalla. Kappale 12, taulukko 12.4:

Exceptionally unlikely that either Greenland or West Antarctic Ice sheets will suffer near-complete disintegration (high confidence).

”Exceptionally unlikely” on voimakkain raportissa käytetty epätodennäköisyyden ilmaisu, ”käytännössä varman” (virtually certain) vastakohta. Jonkinlainen maininta uhkakuvan realistisuudesta olisi ollut paikallaan, kun Hesarin kirjoitus kuitenkin esitetään tiedeuutisena.

AR5:n 13. luvun perusteella ilmastomallit eivät pysty määrittämään todennäköistä (likely) vastausta Etelämantereen jäämassan muutoksen etumerkistä tällä vuosisadalla (kuva 13.10, taulukko 13.5). Jos malleihin uskotaan, jäämassaa saattaa kertyä lisää, jolloin vaikutus meren pinnan tasoon olisi laskeva.

Tämäkin uutinen näyttää siis olevan vain virheillä ja katteettomalla pelottelulla höystetty klikkimagneetti: jos painovoimassa ei ole ”mitään kummallista”, täytyy ihmetellä miksi Hesarissa on päätetty tehdä siitä tiedeuutinen ja nostettu ”odottamaton” havainto vieläpä otsikkoon.

Ehkä tiedetoimittajaa on pyydetty kehittämään joku hätkähdyttävä ilmasto-otsikko, kun lehden ”kestävin selitys” ilmastonmuutoksen pysähtymiselle osoittautui ankaksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s