Ilmastovau, tällaiset ovat ”uudet” rakennussuositukset

YLEn uutisissa väitettiin keskiviikkosaimaa3na (18:50):

Rakennussuosituksia on jouduttu muuttamaan ilmastonmuutoksen takia. Rannikoilla alin suositeltava rakennuskorkeus on vähintään 2-3 metriä merenpinnan yläpuolella.

Yritin selvittää, kuinka dramaattisia muutoksia suosituksiin oli ”jouduttu” ilmastosyistä tekemään. Ilmatieteen laitoksen sivujen kautta löytyvä raportti kuvaa tehtyjä muutoksia näin:

Uudet suositukset alimmista rakentamiskorkeuksista ovat pääosin samalla tasolla maanpinnan suhteen kuin aikaisemmat, vuonna 1998 annetut suositukset. Sekaannusten välttämiseksi aikaisemmat suositukset on pidetty mahdollisuuksien mukaan ennallaan.

Nyt määritetyt vedenkorkeudet, joiden ylittymistaajuus vuoden 2100 aikana on 1/250 tapausta, ovat virherajojen puitteissa oleellisesti samalla tasolla maan pinnan suhteen kuin vuonna 1998 annetut suositukset.

Ympäristökeskus on samoilla linjoilla:

Nyt julkaistussa oppaassa suositukset alimmiksi rakentamiskorkeuksiksi säilyivät pääosin entisellä tasollaan. Edellisen kerran suositukset päivitettiin vuonna 1999.

Oppaassa todetaan, että meren rannikkojen osalta korkeudet pysyvät virherajojen puitteissa samoina. Sisävesillä arvioituun tulvakorkeuteen lisätään ”harkinnanvarainen lisäkorkeus”, jossa mm. ilmastonmuutos ”voidaan ottaa huomioon”. Samanlainen summittainen suositus oli jo vuoden 1999 oppaassa.

Suomeksi sanottuna mitään konkreettista muutosta suositeltuihin rakennuskorkeuksiin ei näytä tulleen. Miksi YLE sitten on nostanut päivityksen tärkeimpien uutistapahtumien joukkoon ja väittää miljoonalle katsojalle, että suosituksia ”jouduttiin” muuttamaan ilmastonmuutoksen takia?

Kyseessä on viimeisin yritys antaa tekohengitystä ilmastonmuutokselle, joka ei ole osoittanut elonmerkkejä pariinkymmeneen vuoteen. Jonkun pitäisi kertoa mm. YLElle, että aikaansa kutakin ja muistokirjoituksellakin alkaa olla jo kiire. Todellisuuteen paremmin ankkuroituneet huomaavat tilanteen jo nenällä – Jenni Frilanderin haastattelemat arabianrantalaiset vaikuttavat lähinnä huvittuneilta kysymyksestä, huolestuttaako merenpinnan nousu.

Mitähän näistä uutisista voi päätellä? Milloin on viimeksi nähty ilmastonmuutoksesta kertova uutinen, jossa ei olisi räikeätä liioittelua ja väärää tietoa?

Ainakin kisa seuraavasta tiedonjulkistamispalkinnosta taitaa olla käynnissä. Jutun tehnyt Frilander on twiitannut:

#SYKE: 50 000 rakennusta uuden suositeltavan #rakentamiskorkeus alapuolella. #ilmastonmuutos

Mutta kun mitään uutta rakentamiskorkeutta ei ole? Frilanderin Twitter-virta näyttää muutenkin olevan täynnä tätä ns. ilmastotietoa.

Toisaalta valtion virastotkin antavat ymmärtää, että jotain konkreettista olisi ilmastonmuutoksen takia tapahtunut. ELY-keskus on twiitannut: ”Ilmastonmuutos lisää tulvariskejä – alimpien rakentamiskorkeuksien suositukset päivitetty.” Tämä taitaa olla sitä kärjistämistä, jota Ympäristöministeriö on ilmastokeskusteluun halunnut.

Verkkosivuillaan YLE jatkoi torstaina:

Saimaan vedenpinta nousee ilmastonmuutoksen myötä – osa vanhoista rakennuksista liian lähellä rantaa

Yritin etsiä tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon ilmastonmuutos on nostanut Saimaan tulvahuippuja. Onko data julkista? En ainakaan pikaisella haeskelulla löytänyt. Ympäristökeskus on kuitenkin julkaissut kirjan ”Veden kierto – Hydrologinen palvelu Suomessa 1908-2008”, josta löytyvät Saimaan ylimmät pinnankorkeudet vuosina 1847-2007 (s. 18).

Vuosien 1899 ja 1924 tulvat näkyvät kuvaajassa (tämän postauksen alussa) selvästi, mutta sen kummempaa käynnissä olevaa katastrofia ainakaan minä en tuosta aikasarjasta löydä. Jos dataan sovitetaan pienimmän neliösumman suora, se on itse asiassa laskeva.

Jos ”Saimaan vedenpinta nousee ilmastonmuutoksen myötä” kuten YLE väittää, niin on pääteltävä, ettei mitään tavallisuudesta poikkeavaa ilmastonmuutosta ole vuosikymmeniin tapahtunut.

 

 Lisäys 13.6.2014: YLE on kertonut uusista suosituksista tarkemmin täällä ja huomannut, ettei mitään konkreettista muutosta ole. Ilmastokatastrofin seurauksena tehtyä uudistusta kuvataan näin:

Suositukset alimmiksi rakentamiskorkeuksiksi säilyivät pääosin entisellä tasollaan. …

Uutta on se, että aallokon vaikutus ja rakennuksen alttius tulville on jatkossa aina arvioitava paikkakohtaisesti.

Ilmastonmuutos on siis tehnyt aallokoista ja tulvista paikkakohtaisia. Mutta jo vuoden 1999 ohjeessa suositeltiin tulvakorkeuteen lisäämään ”kunkin vesistön erityispiirteistä johtuva lisäkorkeus”, johon kuuluu mm. ”avointen ulapoiden rannoilla harkinnanvarainen aaltoiluvara… aaltoiluvaraa [ei] voi antaa järvikohtaisesti, vaan se tulee arvioida kullekin ranta-alueelle erikseen.”

Toinen lisäys:

Asia on tuottanut päänvaivaa myös HS:n toimituksessa. Alunperin väitettiin:

Suositustasot nousivat nyt hieman, mutta pysyivät samansuuntaisina kuin vuoden 1999 oppaassa.

Jälkeenpäin tehdystä mahdollisimman epäselvästä lisäyksestä ymmärtäisin, että muuttuneet numerot johtuvatkin eri merkintästandardista, eivätkä suosituskorkeudet ole muuttuneet maaston suhteen (kuten alun lainauksissa todetaan):

Tarkennus klo 17.20: Suositukset ovat 2,0–3,2 metriä merenpinnan yläpuolella niin sanotussa N2000-järjestelmässä, jonka nollataso on hieman tämänhetkistä merenpinnan tasoa alempana.

Keskivertolukijalle jää tarkennuksesta huolimatta helposti se kuva, että suosituskorkeuksia olisi muutettu ilmastonmuutoksen takia.

 

Mainokset

2 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s