Tutkimus: lämpeneminen vähentäisi kuolleisuutta reilusti

Ilmastotieto-blogi ilmoittaa:

Brittiläisessä tutkimuksessa tutkittiin lämpötilojen vaikutuksia kuolemantapauksiin Isossa-Britanniassa vuosina 1993-2006.

Nykyiseen verrattuna Isossa-Britanniassa ennustetaan kuumuuden aiheuttamien kuolemantapausten määrän lisääntyvän 66 % 2020-luvulla, 257 % 2050-luvulla ja 535 % 2080-luvulla. Kylmyyden aiheuttamien kuolemantapausten lukumäärän ennustetaan lisääntyvän 3 % 2020-luvulla ja vähenevän 2 % 2050-luvulla sekä 12 % 2080-luvulla. Tässä on otettu huomioon sekä väestönkasvu että ilmaston muuttuminen.

Kaiken kaikkiaan äärilämpötilojen edistämät kuolemantapaukset siis lisääntyvät 6 000:lla vuoteen 2080 mennessä.

Lehdistötiedote tuli ulos tiistaina ja nyt tätä viestiä tappavasta ilmastonmuutoksesta toistellaan jo kymmenissä, ellei sadoissa uutisjutuissa ympäri maailman.

Onko otsikkoni siis ilmastokieltäymystä? Ei suinkaan. Jekku sisältyy yllä korostamaani, harmittoman oloiseen lauseeseen.

Cambridgen yliopiston tilastomatemaatikoilla on blogi Understanding Uncertainty, jossa paperi on saanut hieman Ilmastotietoa epäilevämmän vastaanoton. Aluksi huomautetaan, että kun kylmyys- ja lämpökuolleisuus esitetään (alkuperäisestä poiketen) samassa mittakaavassa, todellisesta tilanteesta ei jää epäselvyyttä:

This clearly reveals that, in terms of rate per 100,000, the decline in cold-related death rate easily outweighs the increase in the heat-related death rate. So overall, for any individual in the UK, the risk of a temperature-related death is expected to fall steadily due to climate change. Bring it on!

But since there are going to be more old people in the future, the absolute numbers of deaths is going to increase – and this number was emphasised by the authors and got the headlines.

Mallinnettu ilmastonmuutos siis vähentäisi kuolleisuutta (tapaukset per tuhat yksilöä) selvästi. Mutta koska tulevaisuudessa on paljon nykyistä enemmän väestöä ja erityisesti vanhuksia, absoluuttinen kuolleiden lukumäärä kasvaa joka tapauksessa, oli lämmin tai kylmä.

Ennustetulla kuolemantapausten lisääntymisellä ei siis ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa. Lämpenemisen nettovaikutus on ihmishenkien säästyminen.

Sellainen tulos kuitenkin hämmentäisi yleisöä, joten artikkeli ja lehdistötiedote on laadittu huolellisesti ilmastoviestinnän periaatteita noudattaen. Haasteellisista numeroista huolimatta kansalle on saatu tarjoiltua hyväksyttävä sanoma: parin asteen lämpeneminen viisinkertaistaa kuolemantapaukset.

Tiivistelmään on Ilmastotiedon tapaan jätetty yksi hyvin naamioitu lause ”varauloskäynniksi”. Ensilukemalta sen ei arvaisi kääntävän koko lopputulosta päälaelleen:

The increased number of future temperature-related deaths was partly driven by projected population growth and ageing.

Siis, laskelmiin osittain vaikuttaa oletettu väestönkasvu ja ikääntyminen. Moni media on jättänyt tämän epäolennaisuuden pois uutisestaan.

Tilanne on siis Britanniassa samansuuntainen kuin muuallakin maailmassa. Nyt kun noin puolet ”vaarallisesta” kahden asteen lämpenemisestä on kertoman mukaan jo takana, kylmyys tappaa sikäläisiä 20 kertaa enemmän kuin helteet. Ei tarvita supertietokonetta sen ymmärtämiseen, että lämpeneminen säästää ihmishenkiä.

Taitavammin tätä yksinkertaista asiaa ei olisi voinut piilottaa. Tiivistelmästä asian todellinen laita ei selviä likimainkaan. Jyvälle pääsy vaatinee käytännössä artikkelin ostamista, tilastokäsitteiden hallintaa ja numeroiden lähempää tarkastelua. Vasta lopuksi voi huomata, että näkyville oli jätetty se yksi epämääräinen (oikeastaan virheellinenkin) lause, johon voidaan ”loukkaantuneena” vedota, mikäli vedätys tulee ilmi. Ilmastotieto-blogin variaatio on sekin varsin nokkela.

Bloggauksensa lopussa maailman tilastotieteilijöiden top-kymppiin kuuluva David Spiegelhalter sanoo suoraan, mistä on kyse. Koko tutkimuksen pääasiallinen lopputulema, kuolemien lukumääräinen nousu, johtuu ainoastaan väestörakenteen muutoksesta (ei osaksikaan ilmastonmuutoksesta, joka päinvastoin säästäisi ihmishenkiä); ja että artikkelin laatijat ”eivät ole selvästikään halunneet välittää tällaista viestiä”.

So it would have been more accurate to say ”The increased number of future temperature-related deaths was wholly driven by projected population growth and ageing.”. But that is clearly not the message that the authors wanted to convey.

Paperi on malliesimerkki vertaisarvioidun tieteen kaapuun puetusta mielipiteen muokkauksesta. Harhaanjohtaminen on viety jo oikeastaan taiteen asteelle. Jonkinlainen palkintohan tästä kuuluisi, Nobel, Oscar tai edes Tieto-Finlandia.

Ihmetteleekö joku vielä, miksi ilmastotutkijoita epäillään?

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s