Johtolanka Malediiveilta

Kiinnitin reilu viikko sitten huomiota Malediivien ilmastomysteeriin YLEn uutisoitua aiheesta. Ilmastofoorumi ry on jatkanut kadonneiden 16 saaren kohtalon selvittämistä.

YLEn Jaana Kannisen kautta on nyt saatu virallista viranomaistietoa noista saarista. Listalla on tässä vaiheessa enää kymmenen nimeä. Kuuden saaren osalta hävitys on siis pyyhkinyt pois kaikenlaiset viranomaistiedot tapahtuneesta, saarien nimiä myöten. Ilmastonmuutos näyttää  tässäkin tapauksessa vaikuttaneen pahemmin kuin juuri kukaan osasi ennustaa.

Toisaalta Ilmastofoorumin saamista tiedoista herää epäilys, voiko kyse sittenkään olla samoista saarista. Ne kun ovat juuri niitä, jotka hallituksen tilastoissa on merkitty väestön keskittämisohjelmaan tai vuoden 2004 tsunamiin liittyviksi tapauksiksi. Osalla ”tyhjennetyistä” saarista taas on virallisten tietojen mukaan vielä tuhansia asukkaita.

Ex-presidentin mediassa toistelemalle väitteelle 16 ilmastoevakuoidusta saaresta ei siis ole toistaiseksi löytynyt tukea, vaikka asiaa on yritetty selvittää maan viranomaisten avustuksella. Joku salaliittoteoreetikko voisi jopa luulla, että numero on samanlainen harkittu, keksitty, hyvänkuuloinen luku kuin ”ilmastotieteen konsensus 97%”.

Mikäli joku nyt yrittää väittää, että väestönkeskitysohjelma (consolidation program) on sittenkin ilmastonmuutosohjelma, tässä lyhyt selitys valtion sivuilta:

The Population and Development Consolidation Programme (PDCP) is a key strategic component of the Regional Development Policy that aims to support the economic and social development of the atolls and region of Maldives. The programme proposes to achieve economies of scale through the consolidation of populations to economically viable sizes on the larger islands with potential for physical expansion and economic growth. Under the current stipulated policy, each relocating family will receive a new house in exchange for their own (occupied) house plus financial assistance for relocation.

Kyse on siis puhtaasti talouden kehittämisestä ja kulujen karsimisesta. Presidentti näyttää toimivan aiemmin siteeraamani politiikka-analyysin mukaisesti; väestön siirrot saadaan ”myytyä” paremmin, kun ne esitetään ilmastonmuutoksen kontekstissa.

Mielenkiintoista nähdä, ottaako YLE askeleen kohti todenmukaista ja objektiivista ilmastouutisointia oikaisemalla virheelliset tietonsa. Kiitos Ilmastofoorumi ry:lle aiheen jatkoselvittelystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s