YLE ja järjestöt: Haiyan ”kaikkien aikojen suurin”

YLEn tv-ohjelmien lomassa on tällä viikolla pyydetty raha-avustuksia ”kaikkien aikojen suurimman taifuunin iskettyä Filippiineille”.

Yksi kynnys keräyksiin lähtemisessä on epäilys siitä, missä määrin, jos missään, raha todella päätyy apua tarvitseville. Hyväntekeväisyys on  saanut jossain määrin ikävää julkisuutta erinäisten huijaustapausten takia. Luotettavuus on siis avustustoiminnan A ja O.

Tässä avuntarvetta korostetaan sillä, että taifuuni olisi ”kaikkien aikojen suurin”. Faktatieto ei näytä kuitenkaan tukevan väitettä.

Liioittelu on huono keino kerätä avustuksia. Joku voisi kysyä, eivätkö järjestöt itsekään pidä todellista katastrofia riittävän vakavana. Jos sensaatiohakuisuudesta tulee avustustyössä normi kuten ilmastojournalismissa, seuraa tietysti inflaatio. Viimekädessähän epätarkkuus tekee eniten hallaa juuri luonnontuhojen uhreille.

Ilmastorealismia-blogi käsitteli taifuunin mittasuhteita perjantaina. Haiyan ei tämänhetkisen tiedon mukaan kuulu 35 tuhoisimman syklonin listalle. Listan kärjessä on vuonna 1970 jopa puoli miljoonaa ihmishenkeä vaatinut taifuuni. Haiyanin vastaava arvio on tällä hetkellä alle 4000 (Wikipedia).

Punainen risti väitti aiemmin, että taifuuni olisi koko Amerikan mantereen levyinen. Uutistoimistot ympäri maailman jakoivat sensaatiomaista väitettä huomaamatta, että kuvaan oli päässyt moninkertainen mittakaavavirhe. Punainen risti on sittemmin pahoitellut kömmähdystä.

Milloinkahan Suomen YLEkin onnistuisi nielemään ylpeytensä ja myöntämään virheensä? On tietysti helpompi olla ylimielinen, kun raha tulee automaattisesti veronmaksajilta.

Tietääkseni ainoa ennätys, jota taifuunin uskotaan hätistelevän, on ”voimakkain maalle iskenyt trooppinen sykloni” hetkellisellä tuulen huippunopeudella mitattuna. Tässä tapauksessa kyseessä ei kuitenkaan ole suora mittaus, vaan satelliittikuvien silmämääräiseen arviointiin perustuva, subjektiivinen Dvorak-arvio.

Dvorak-tekniikan kehitys alkoi vuonna 1969, joskin se alkoi ”kypsyä” vasta 1970- ja 1980-luvulla. Tietokoneavusteinen ”objektiivisempi” muunnos kehitettiin vuonna 2004.  Vertailukelpoinen aikaväli, jonka ennätystä hätyytellään, ei siis ole ilmastollisessa mielessä järin pitkä.

Wikipedian voimakkaimpien syklonien listalla Haiyan on vasta jaetulla 21. sijalla läntisen Tyynenmeren osalta (lista ei sisällä voimakkaampia Atlantin myrskyjä). Syynä on se, että voimakkuus arvioidaan ilmanpaineen, ei nopeuden pohjalta. NOAAn mukaan tällaisten ääriolojen tuulimittaukset eivät ole luotettavia.

Ainoa YLEltä löytämäni ennätysväitteen perustelu on, että

 Yhden meteorologin mukaan Haiyan saattaa olla kaikkien aikojen kovin maahan iskenyt hirmumyrsky.

Kertomatta jää, kuka tämä yksi meteorologi olisi. Luultavasti kyse on Jeff Mastersin blogissaan esittämästä kommentista. Viimeisimmässä kirjoituksessaan hänkin käyttää vain luonnehdintaa ”yksi voimakkaimmista.”

NASAn sivuilla selitetään arviointimenetelmän epätarkkuuksia ja todetaan,  että luotettavien suorien mittausten puuttuessa virhemarginaali on suuri.

”Since we lack reliable in situ measurement for Haiyan, we have to use wide error bars.”

Joidenkin meteorologien mielestä Dvorak-menetelmä yliarvioi joskus maksiminopeuksia. Kokeellisella mikroaaltotutkamittauksella saatu Haiyanin tuulten huippunopeus on suuruusluokkaa puolet ennätysväitteen Dvorak-arviosta 235 mph:

According to the Oceansat-2 data, which was processed by scientists at NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) using an experimental technique, the storm’s winds peaked at 206 kilometers (128 miles) per hour at the time of measurement …

YLEllä tällaisia hienouksia ei ehditä miettimään, kun kilpailu seuraavasta ilmastotiedotuksen palkinnosta käy aina vain kiivaammaksi. Tuhansia ihmishenkiä vaatinut tragedia kelpaa paremman puutteessa keppihevoseksi.

Yksi tiistaina julkaistuista katastrofiuutisista on tuotettu kääntämällä vapaasti Reutersin tekstiä, ”parannellen” samalla sitaatteja ja poistamalla epävarmuuksia. Päämäärä tuntuu olevan yhtäläisyysmerkin vetäminen ilmastonmuutoksen ja Haiyan-taifuunin välille keinoista välittämättä.

Otsikosta lähtien: ”taifuuni alleviivaa ilmastonmuutoshuolet”. Kielikuva ei tarkoita konkreettisesti oikeastaan mitään, vaan välittää lähinnä sumeita mielikuvia ja assosiaatioita.

Uutisessa yritetään välttää suoraan sanomasta, että ilmastonmuutos olisi aiheuttanut taifuunin, mutta taiteillaan jatkuvasti niillä rajoilla, välillä sen yli kompastuenkin.

Belle Segayo oli parhaillaan matkalla Keski-Filippiineille opettamaan paikallisviranomaisille, kuinka varautua ilmastonmuutoksen tulevaisuudessa tuomiin haasteiiin. Tulevaisuus kuitenkin saapui odotettua aiemmin, kun supertaifuuni Haiyan iski Taclobanin lentokentällä Sagayoa vastaan.

Reutersin sanamuoto ei kytke myrskyä näin suoraan ilmastonmuutokseen. Alkutekstissä on lievennys ”tai ainakin varoitus tulevasta”, joka on YLE-mankelissa pudonnut pois.

But the future, or at least a forewarning of it, came to her instead in the shape of Typhoon Haiyan…

Reuters mainitsee myös IPCC:n epävarmuusarvion, joka sekin jää YLEn käsittelyssä uupumaan:

[IPCC] says it is ”more likely than not” that storms will increase in intensity in the coming century.

Sanamuoto ”todennäköisempää kuin ei” tarkoittaa IPCC-kielessä >50% varmuutta. Paneeli ei siis edes väitä ennustetta juuri kolikon heittoa luotettavammaksi. Mielestäni tämä olisi ollut aika olennainen tieto uutiseen, jonka keskeinen sisältö kuitenkin on yritys luoda mielikuvaa ilmastonmuutoksen roolista.

Haastateltu tiedemies tekee kyllä selväksi, että kyse on tulevaisuuden oletuksista, ja ettei kytköstä voi nykytilanteessa tehdä. Mutta YLEn ilmastohuumassa varoitus jää sisäistämättä.

– Ei voida sanoa, että mikään yksittäinen tapahtuma, kuten Filippiineille iskenyt taifuuni, on ilmastonmuutoksen aiheuttama tai edes pahentama.

Muut haastatellut ovat filippiiniläinen ilmastotyötä tekevä byrokraatti ja WWF:n Filippiinien-johtaja. Jälkimmäiseltä on saatu seuraavat väitteet (korostukset lisätty):

Esimerkiksi Mindanaon alue on kokenut viime vuosina useita hirmumyrskyjä, kun aiemmin siellä ei ollut niitä laisinkaan.

– Aiemmin ne eivät koskaan ulottuneet Cebuun eivätkä taatusti Davaoon

Googlen uutishaulla hakusanoilla ”mindanao typhoon” selviää kuitenkin jotain muuta. Lokakuussa 1970 UPI raportoi Joan- ja Kate-taifuuneista juuri tällä alueella. Wikipedia:

As the typhoon neared the southeastern Philippine island of Mindanao on October 18, it further intensified. Just before making landfall roughly 45 km (30 mi) south of Davao City in the Davao Region, Kate attained its peak winds of 240 km/h (150 mph), classifying it as a super typhoon according to the JTWC…

Osaselitykseksi paljastuu taas YLEn toimittajan fiktiokäännös. WWF-johtajan alkuperäinen sanamuoto on nimittäin:

Before, they almost never reached Cebu and definitely not Davao.

Tällä kertaa on tippunut pois yksi ”melkein”-sana ja tilalle tullut absoluutti. Tuloksena unohtuu pari 1970-luvun taifuunia ja toista tuhatta kuolonuhria, aiemmista vuosikymmenistä puhumattakaan.

Jos alueen myrskyaktiivisuudessa on jotain epätavallista, se on Journal of Climaten tutkimuksen mukaan viime vuosikymmenten poikkeuksellinen epäaktiivisuus.

Viimeisimpien tilastotietojen mukaan (myös J. Climate) maalle saapuneiden myrskyjen yleisyydessä tai intensiteetissä ole havaittavissa tilastollisesti merkitsevää muutosta. Yksi tutkimuksen tekijöistä kuitenkin toteaa, että trendi on paremminkin laskusuuntainen.

Mitäs ilmastomallit itse asiassa ”lupaavat” taifuunien suhteen? AR5-raportin luvun 14 lähdeluettelosta löytyy niin ikään Journal of Climatessa julkaistu tutkimus ”Future change of Western North Pacific typhoons: Projections by a 20-km-mesh global atmospheric model”.

Sen taulukoista 1-3 nähdään, että Kaakkois-Aasian taifuunien huippunopeus kasvaisi vuosisadan loppuun mennessä 5,8%. Samaan aikaan kuitenkin myrskypäivien määrä laskisi lähes puolella, 43,5%. Mainittu pieni prosentuaalinen intensiteetin kasvu ei ole tilastollisesti merkitsevä 99%:n tasolla, vastoin kuin yleisyyden puolittuminen (tarkasteltaessa suppeammin vain Filippiinejä kumpikaan ei ole).

Pitää tietysti muistaa, ettei näillä virtuaalimyrskyillä  luultavimmin ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, ellei sitten vahingossa.

Kuten arvata saattaa, YLEn uutisessa nostetaan pääasiaksi tuo ennustettu tilastollisesti merkitsemätön voimistuminen. ”Varmempaa”, suuruusluokaltaan moninkertaista ennustetta taifuunien harventumisesta ei mainita, eikä mitään muutakaan yleisyyskehityksestä.

Päivitetty klo 22-23: tiivistystä, typoja…
Tarkennus: Kate- ja Joan-taifuuneissa menetti henkensä ilmeisesti ”vain” 1000-1500 ihmistä, korjasin tekstiin. Aiemmin mainittu ”muutama tuhatta” sisälsi muitakin taifuuneita kyseiseltä vuodelta.

Mainokset

One comment

  1. Hyvä kirjoitus. Tuotahan se on.

    Yhdet yrittävät sanoa sanomatta tasapainoilemalla valehtelun ja vihjailun välillä. Uudelleen uutisoinnissa weasel-wordit unohtuvat kokonaan ja jää vain ehdoton, kyseenalaistamaton totuus, jonka kyseenalaistaja on irrationaalinen denialisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s