Uustaikausko nostaa päätään

Mielenterveyshelmi-lehdessä 1/2009 Pasi Toiviainen kertoo, kuinka ilmastonmuutos jo nyt vaikuttaa ihmisten elämään. Ainoana konkreettisena esimerkkinä tulee esille Australian silloinen tilanne:

Australiaa on vaivannut jo vuosia vakava kuivuus, tänä talvena siellä on ollut kaikkien aikojen helteet ja metsäpaloihin on menehtynyt parisataa ihmistä. Syyllisiksi tähän kaikkeen leimataan sitten tuhopolttajat. Miksi kansa ei syytä omaa hallitustaan, joka on toiminut välinpitämättömästi, eikä pitkään suostunut allekirjoittamaan edes Kioton ilmastosopimusta.

Olisi mielenkiintoista kuulla tarkempi selitys tästäkin ”mielenterveyshelmestä”. Poliitikkojen asenne tai allekirjoituksen ajoitus Kioton sopimuksessa ei olisi edes teoriassa vaikuttanut noihin helteisiin, jotka vaihtuivat pian rankkasateisiin ja tulviin. Saati sitten ihmishenkiä vaatineisiin pensaspaloihin, joiden sytyttäjiä on sittemmin tuomittu oikeudessa.

Kun 1300-luvun nälänhätä niitti miljoonittain eurooppalaisia, asiantuntijat olivat varmoja, että ihmisen pahat teot ja ajatukset olivat kaiken takana. Nykyään todennäköisempänä selityksenä pidetään mm. luonnollisia ilmaston ja sään vaihteluita.

Toiviaisen mielestä tahallaan sytytettyä paloa ei näköjään voi ”leimata” tuhopolttajan syyksi. Hänen mielestään syy on poliittisten päättäjien mielentila, joka jotenkin vaikutti säätilaan niin rajusti, että syttymispiste ylittyi. Poliitikkojen epäusko ja muut jumalattomat ajatukset sytyttivät tulipalon, ei se henkilö, joka raapaisi tulitikun.

On menty jo niin pitkälle, että tuntuu epäreilulta verrata  näiden ”ilmastoasiantuntijoiden” aivoituksia perinteisiin uskontoihin. Jos olisin äärimuslimi, pitäisin ilmastojihadisti-heittoa loukkauksena verrattain järkevää ja maltillista  elämänkatsomustani kohtaan.

Olemme taantumassa hyvää vauhtia keskiajalle. Nämä synkät fantasiat, jotka ilmastoasiantuntija Toiviaisen mukaan voivat lisätä nuorten ahdistusta ja mielenterveysongelmia, on nostettu melkein tieteen asemaan.

Sensaatiomaiset jutut uppoavat toimittajiin kuin häkä. Kun sanoma on myös poliittisesti korrekti ja juuri nyt muodissa, ne ovat täydellistä lööppimateriaalia tämän päivän pinnallisessa, tehotuotetussa journalismissa. Keskivertolukija ei vakuuttavasta esitystavasta välttämättä arvaa, että kyse on nykypäivän urigellereistä.

Pensaspalot ja kuivuuskaudet eivät ole Australiassa mikään uutuus. Kun tuossa vuoden 2009 helleaallossa kuoli 374 australialaista, v. 1938-1939 ja 1895-1896 helleaalloissa kuolonuhreja oli molemmissa yli 400. Nämä on suhteutettava väkilukuun, joka on yli viisinkertaistunut 1800-luvun lopun jälkeen.

Vaikka saarnamiehet ja poliitikot mielellään muuta väittävät,  Australian pensaspalojen yhteydestä ilmastonmuutokseen ei ole tieteellistä näyttöä. IPCC toteaa katsauksessaan, että alan kirjallisuudessa vallitsee asiasta laaja yksimielisyys (high agreement) yleisemmälläkin tasolla: luonnontuhoissa ei ole toistaiseksi näkyvissä minkäänlaista ilmastonmuutokseen liittyvää trendiä. IPCC Special Report on Extremes (2012):

There is medium evidence and high agreement that long-term trends in normalized losses have not been attributed to natural or anthropogenic climate change.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s